Wellness

Jak na nás působí barvy v interiéru

Sbírání lístečků

Proč se v některé místnosti cítíte klidně a uvolněně, a v jiné jste v napětí? Vaši náladu a pocity ovlivňují barvy. Víme jak!

Každá barva je svým způsobem krásná, stačí ji jen šikovně využít. Ale protože mají mnoho odstínů, jejich působení se může lišit. Stejně tak ovšem platí, že každému z nás se může líbit jiná barva. Ovšem i přesto se dá vypozorovat, jak ta či ona na nás působí.

Bílá a černá

Obě, společně se šedou a hnědou, představují základ většiny domácností, které stačí vhodně osvěžit barevnými akcenty. Bílá symbolizuje naději, světlo, ale také nové začátky, je ztělesněním čistoty a nevinnosti. Opticky zvětšuje prostor. Naopak černá může působit chladně, ale současně také elegantně (nezřídka se používá do minimalistických moderních interiérů).

Hnědá a šedá

Obě barvy mají velice blízko k přírodě. Hnědá je jako dřevo, které má doma každý rád. A kdo se bojí náročnější údržby přírodního materiálu, může vsadit na takzvané dřevodekory, které přírodní materiál velice věrně napodobují. je abrvou jistoty, opoy a řádu, navozuje touhu po zázemí, ale i odpočinku, evokuje pohodlí. Pokud dumáte, která barva by se mohla stát symbolem rodiny, pak je to právě hnědá.

Šedá je chladná, neutrální, tlumí emoce. Probouzí v nás očekávání, ale také podezření. Proto nereprezentuje klid, nýbrž ostražitost.

Stříbrná a zlatá

Stříbrná je jako Měsíc, kromě jiného vybízí k pracovitosti. Vyzkoušejte si sami, zda to bude platit i na vás. A zlatá, symbol Slunce a životadárné energie? Dokáže rozzářit každý domov, jde o oslavnou barvu, symbolizuje úspěch.

Žlutá a oranžová

Žlutá je veselá, jásavá a mladistvá. Evokuje touhu po změně, po čemkoli novém, nesnáší ustrnulost a vzývání tradic. Dokáže uklidňovat, ale jen po určitou dobu, její přemíra vede k únavě očí a nárůstu podvědomého vzteku, dokonce k bezdůvodnému pláči. Oranžová je rovněž dynamická, symbolizuje bohatství a dostatek, zvyšuje sebevědomí, ale současně umí zklidňovat vášně.

Růžová a fialová

Pro někoho je růžová takzvaně dětskou barvou, nemusí to však platit vždy. Je křehká, romantická až sentimentální, vzbuzuje lásku. Od ní není daleko k fialové, což je velmi senzitivní barva. Může působit až melancholicky, je tajemná, rovněž podporuje krásu a osobitost. Protože v sobě spojuje modrý jin a červený jang, má schopnost vyvolat dojem ochrany.

Modrá a zelená

Jako každá barva, i modrá nabízí mnoho odstínů, a podle toho také působí. Čím je tmavší, tím víc osciluje mezi pocity spokojenosti a smutku, čím je světlejší, tím spíše evokuje dojem vzdušnosti a bezstarostnosti. Kromě jiného jde o barvu emocionální vyrovnanosti, empatie a inteligence.

A zelená? Připomíná přírodu, jaro, mládí a symbolizuje naději a růst, ale i zdraví a dlouhověkost. Mezi její plusy patří schopnost zklidnit, ulevovat a zpomalovat. Je to barva rozumu a logiky.

Nepřehlédnutelná červená

Ohnivá barva stoprocentně přitahuje pozornost. Červená rovná se nadšení, energie, jde o barvu našeho sebevědomí. Je impulzivní, navozuje cílevědomost a podporuje tvůrčího ducha. Ale také vzbuzuje vášně a emoce. Vnímá se jako barva mužského principu, proto ji mají raději ženy.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.truevalue.com/diy-projects/post/paint-and-stain/choosing-home-color-schemes, www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/room-color-and-how-it-affects-your-mood/
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků