zapomenuté heslo

Džusy a pyré: ovoce a zelenina trochu jinak

Džusy a pyré: ovoce a zelenina trochu jinak
Čerstvé zelenina a ovoce by měly automaticky patřit do našeho jídelníčku a tvořit jeho běžnou denní součást. Ale není to až tak pravda, mnozí z nás na tyto zdravé potraviny tak trochu zapomínáme. Nebo ne?

Názory maminek ohledně džusů a pyré mapoval letošní průzkum producentů těchto výrobků. Co z něj vyplynulo? Třeba i to, že necelá polovina dětí konzumuje ovoce a zeleninu denně, někdy i několikrát. Ale i to, že ne všechny maminky považují džusy a pyré za plnohodnotnou alternativu zmiňovaných surovin.

Slovo lékařky

„Konzumace ovoce a zeleniny patří neodmyslitelně ke zdravému životnímu stylu. Poskytuje totiž velké množství nezbytných vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny,“ říká MUDr. Kateřina Cajthamlová. A dodává, že v našem tradičním jídelníčku nejsou tyto suroviny zastoupené v takovém množství, jak by měly. Právě proto příjem kvalitních pyré a džusů můře představovat jednu z možností, jak častěji zařadit ovoce a zeleninu do běžného stravovací režimu.
„Navíc efektivita vstřebávání tekutých látek je v jejich případě až čtyřikrát rychlejší než u pevné stravy. V porovnání s celým plodem je šťáva dokonale strávena během několika minut, což ocení zejména ti, kteří potřebují načerpat energii téměř okamžitě,“ připomíná odbornice.

V zajetí mýtů

Vraťme se ještě k výsledkům zmiňovaného průzkumu. Zhruba čtvrtina dotazovaných (26 procent) vnímá džusy jako odpovídající náhradu ovoce a zeleniny, v případě pyré jde o 34 procent. Ovšem většina dotazovaných si stále myslí, že džusy i pyré musí nutně obsahovat cukry, případně sladidla, a také konzervanty. Podle zástupců Asociace producentů džusů si ženy neuvědomují, že hotové džusy jsou také přírodní výrobky získávané z kvalitního čerstvého nebo uskladněného ovoce a zeleniny. Jejich výrobu i obchodní kvalitu přitom upravují platné zákony.

Chtěly byste vědět

Co by české maminky přesvědčilo k pravidelnému podávání zdraví prospěšných džusů a pyré jejich dětem? A nejen jim? Přes čtyřicet procent respondentek uvádí, že by potřebovaly více informací o jejich přírodním původu (44 procent) a ujištění, že neobsahují přídavné látky (41 procent). To samé platí i pro pyré. Na výrobcích a prodejcích tedy zůstává, aby nás o kvalitě zeleniny a ovoce v jiné než syrové podobě ještě více přesvědčili.

Místo závěru

Porovnejte si samy: Zatímco Brit vypije zhruba 17 litrů džusu ročně a Němec 22 litrů, Čech jen 4,8 litru, což je 13 ml džusu denně.

Připravila: Marcela
Foto: archiv Asociace producentů džusů
26. 5. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat





Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook