Wellness

Jak nahradit sůl: zkuste bylinky

Sbírání lístečků

Potřebujete snížit příjem soli? Pomůže, když omezíte nejrůznější dochucovadla a polotovary, jež používáte při vaření. A také samotné dosolování. Co může sůl nahradit? Osvědčené bylinky a koření.

Kdo by rád jedl pokrmy, které mu nebudou chutnat. Chce to jen změnit zajeté stravovací zvyklosti a místo soli používat takzvané kořeninové rostliny. Kromě cibule, česneku, křenu nebo třeba celeru mezi ně patří i známé byliny. Z knihy Vaříme bez soli jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější.

Kerblík

Z něj se využívá jemně nasládlá nať a čerstvé listy. Kam s nimi? Podobně jako petrželka nebo společně s ní ochutí saláty, polévky, dušenou zeleninu, grilovaná a pečená masa či ryby.

Kmín

Představuje jedno z nejstarších koření, využívají se usušené vymlácené plody v dobře známých formách – celé nebo mleté.

Máta

V létě si listy této bylinky často trháme, následně je přelijeme studenou vodou a po odstátí pijeme jako osvěžující nápoj (podobně zkuste také meduňku). V kuchyni se máta rovněž používá v čerstvé podobě, ale i v sušené; většinou jde o listy, případně i nať. Ochutí pokrmy z masa, omáčky, omelety, nádivky i pomazánky.

Libeček

Jde o praktickou bylinu, z níž se zužitkuje vše, čerstvé nebo sušené. Hodí se do nepřeberné škály pokrmů, včetně polévek, omáček, mas, nádivek a podobně.

Bazalka

Používají se čerstvé listy, nebo sušené listy či nať a to do mnoha běžných pokrmů; tvarohovými pomazánkami počínaje a mletými masy konče.

Dobromysl

Nebo také oregano nabízí velmi příjemnou kořenitou vůni i chuť. Listy a nať se zužitkovávají v sušené podrcené formě. Hodí se k masům, zejména tučnějšímu a skopovému, ale také při přípravě ryb, zeleniny, do rizot, na špagety.

Bedrník

Vytrvalá bylina poskytuje zajímavou chuť listů, jež se doporučuje konzumovat začerstva. Dochutí saláty, vařenou zeleninu, zeleninové polévky i omáčky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Vaříme bez soli, Miroslav Légl, Eminent 2013
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků