zapomenuté heslo

Jak nahradit sůl? Zkuste bylinky

Jak nahradit sůl? Zkuste bylinky
Potřebujete snížit příjem soli? Pomůže, když omezíte nejrůznější dochucovadla a polotovary, jež používáte při vaření, a také samotné dosolování. Co může sůl nahradit? Osvědčené bylinky a koření.

Kdo by rád jedl pokrmy, které mu nebudou chutnat. Ovšem stejně tak platí – kdo si bude zbytečně ničit zdraví, když ví, že nadbytek soli mu škodí. Chce to jen změnit zajeté stravovací zvyklosti a místo soli používat takzvané kořeninové rostliny. Kromě cibule, česneku, křenu nebo třeba celeru mezi ně patří i známé byliny, které kromě nové dimenze chuti mají další přidanou hodnotu - léčí. Pojďme si stručně představit ty, které by ve vaší kuchyni neměly chybět.


Kerblík

Z něj se využívá jemně nasládlá nať a čerstvé listy. Kam s nimi? Podobně jako petrželka nebo společně s ní ochutí saláty, polévky, dušenou zeleninu, grilovaná a pečená masa či ryby. Ze zdravotního hlediska je vhodný pro všechny, kteří potřebují podpořit trávení, rovněž působí lehce močopudně.


Kmín

Představuje jedno z nejstarších koření, využívají se usušené vymlácené plody v dobře známých formách – celé nebo mleté. Kmín jistě znáte a tak víte, že kromě podpory zažívacího ústrojí funguje rovněž proti nadýmání.
 

Máta

V létě si listy této bylinky často trháme, následně je přelijeme studenou vodou a po odstátí pijeme jako osvěžující nápoj (podobně zkuste také meduňku). V kuchyni se máta rovněž používá v čerstvé podobě, ale i v sušené; většinou jde o listy, případně i nať. Ochutí pokrmy z masa, omáčky, omelety, nádivky i pomazánky. Kromě podpory zažívání prospívá dýchání, bylinný čaj ulevuje při chorobách žlučníku a jater.


Libeček

Jde o praktickou bylinu, z níž se zužitkuje vše, čerstvé nebo sušené. Hodí se do nepřeberné škály pokrmů, včetně polévek, omáček, mas, nádivek a podobně. Také podporuje trávení, snižuje nadýmání, působí močopudně a rovněž prospívá činnosti srdce a jater.


Bazalka

Používají se čerstvé listy, nebo sušené listy či nať a to do mnoha běžných pokrmů; tvarohovými pomazánkami počínaje a mletými masy konče. Na bazalku vsaďte, když máte poněkud pocuchané nervy, dále se uvádí, že podporuje funkci ledvin.


Dobromysl

Nebo také oregano nabízí velmi příjemnou kořenitou vůni i chuť. Listy a nať se zužitkovávají v sušené podrcené formě. Hodí se k masům, zejména tučnějšímu a skopovému, ale také při přípravě ryb, zeleniny, do rizot, na špagety… Dobromysl mimo jiné slibuje protizánětlivé a protiprůjmové působení.


Bedrník

Vytrvalá bylina poskytuje zajímavou chuť listů, jež se doporučuje konzumovat začerstva. Dochutí saláty, vařenou zeleninu, zeleninové polévky i omáčky. O bedrníku se ví, že nejen podporuje trávení, jako mnoho dalších bylinek, ale také napomáhá odkašlávání a zlepšuje dýchání.


Připravila: Marcela využitím zdroje Vaříme bez soli www.eminent.cz
Foto: iStock
16. 12. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

koza
KOZA - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook