Medicína

Problémy se spaním

Sbírání lístečků

Stává se vám poslední dobou, že ležíte v posteli i dvě hodiny, ale stále ne a ne usnout? Potíže s usínáním, přerušované spaní během noci i nekvalitní spánek jsou častým problémem dnešní doby. Víte, co způsobuje vaše problémy se spaním a jak jim předejít? Pojďte zjistit, co pomáhá na spánek a lepší usínání.

Kvalitní spánek

Přemýšlíte, jak na kvalitní spánek? Víte však, co kvalitní spánek vlastně znamená? Spánek je útlumově relaxační fáze organismu, kdy tělo a jednotlivé orgány regenerují. Naše tělo má nejen sníženou citlivost na vnější podněty, ale dochází i ke snížení tělesné teploty a krevního tlaku a zpomalení dýchání. Během kvalitního spánku by člověk měl načerpat potřebnou energii. Pokud se však neustále budíte, organismus dostatečně neregeneruje. Nedostatek spánku či špatný spánek vedou často k únavě, podráždění či ke snížení koncentrace.

Délka spánku

Prospali byste nejraději během volných dní celý den? Naopak v pracovním týdnu chodíte pozdě spát a brzo vstáváte? Pro organismus jsou tyto změny náročné. Pokud se objeví problémy s usínáním, měli byste dbát na správnou spánkovou hygienu. Kromě jiného je dobré, když uleháte a následně se probouzíte ve stejný čas, a to každý den v týdnu. Délka spánku je velmi individuální. Průměrná délka spánku se ovšem pohybuje okolo 6 až 8 hodin, které jsou pro zdravý spánek velmi potřebné.

Nejčastější spánkové poruchy

Spánkovými poruchami trpí v současnosti téměř polovina naší populace. Některé poruchy spánku jsou více, jiné méně vážné. Mezi nejčastější potíže se spaním patří nespavost, a to jak nemožnost usnout, tak i časté probouzení. Největším rizikem problémů s nespavostí je ovšem jejich bagatelizování a neřešení. I zdánlivě banální problémy mohou totiž z dlouhodobého hlediska snížit kvalitu života. Nedostatek spánku například snižuje koncentraci, člověk je bez energie, objevuje se zvýšená denní ospalost a poruchy soustředění. To všem může nakonec vést až k depresím či jiným psychickým i fyzickým potížím.

Léčba poruch spánku

Krátkodobá i chronická nespavost často vede k užívání léků na spaní. Nezřídka ale dochází k vytvoření závislosti na těchto prášcích, popřípadě se objevují nejrůznější vedlejší účinky. Prášky na spaní sice pomáhají usnout, ale spánek je mnohdy nekvalitní, a proto se stále dokola objevuje únava. Někdy přitom stačí sáhnout po pomoci z přírody. Zkuste raději dát šanci osvědčeným bylinkám proti nespavosti. Mohou být nejen ve formě čajů, ale i doplňků stravy. Hned čtyři účinné bylinky na spaní najdete v přírodním produktu Dreamly. Stačí dvě kapsle před spánkem a bude se vám nejen lépe usínat a příjemněji vstávat, ale váš spánek bude celkově kvalitnější.

Co je dobré na spánek?

Spánek je pro náš život nezbytně důležitý. Proto je zapotřebí řešit jakýkoli problém se spaním. Podpora spánku může být různá. Na začátku je ovšem vždy dobré začít dodržovat pár základních spánkových pravidel.

Ideální podmínky

Spěte v dobře vyvětrané místnosti, kde je optimální vlhkost a teplota 18 – 20 °C. Zbavte se všech rušivých prvků v ložnici. Ne nadarmo se říká, že do ložnice nepatří televize, mobilní telefony, notebooky ani další elektronická zařízení, která mohou narušovat váš spánek. Ložnice by měla být příjemným a útulným místem, kde se vám bude dobře usínat a nic vás nebude rozrušovat. Pro lepší spánek odborníci dokonce radí spát nazí pod prostěradlem, neboť to přispívá k přirozenému ochlazování organismu.

Život bez stresu

Nespavost a problémy se spaním se zpravidla objevují v době, kdy nás trápí přemíra stresu. Spánkové poruchy jsou často odrazem náročných životních situací, jako je ztráta zaměstnání, rozvod nebo nemoc v rodině. Negativní dopad na spánek má rovněž práce na směny. Spánku rozhodně nesvědčí ani časté cestování a střídání různých časových pásem.

Zdravý životní styl

Kromě ideálních podmínek v ložnici byste se také měli zamyslet nad svým životním stylem. Pijete příliš mnoho kofeinových nápojů, nebo si dopřáváte silný čaj před spaním? I to může být důvodem vaší nespavosti. Sklenička alkoholu na dobrou noc rovněž nebude to pravé, co pomůže na spánek. Přestože vám může zpočátku pomoci, z dlouhodobého hlediska spánek narušuje. Stejně tak zapomeňte na těžká jídla před spaním, neboť i trávicí systém má v noci pauzu.

Pozor na pohyb

Pohyb je pro zdraví člověka rozhodně důležitý. Náročnou fyzickou aktivitu byste si ovšem měli nechat raději na ráno, nebo jděte sportovat odpoledne. Navečer by člověk již měl být zklidněný. Dejte proto přednost józe či meditačnímu cvičení, které vás zklidní. Vše si můžete zpříjemnit klidnou hudbou nebo relaxační masáží, která vás na spánek dobře naladí. Naopak ranní rozcvička má pozitivní vliv na večerní usínání a lepší spánek.

Babské rady

Víte, proč naše babičky pily večer vlažné mléko s medem? Na lepší spánek! V mléce se totiž nachází aminokyselina l-tryptofan, ze které náš organismus vyrábí například serotonin a melatonin, které významným způsobem přispívají k regeneraci těla a zdravějšímu spánku. Melatonin neboli hormon spánku totiž pomáhá koordinovat denní rytmy a spánek. Naše tělo bohužel nedokáže esenciální aminokyselinu L-tryptofan vyrobit. Její absence přitom způsobuje podrážděnost a problémy s nespavostí. Kromě mléka ji ale najdete i ve složení kapslí Dreamly, kde spolu s meduňkou lékařskou, kozlíkem lékařským, mučenkou pletní a šafránem setým přispívá ke kvalitnímu spánku již od prvního dne.

KP
Foto: Dreamly
9.10. 2018

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků