zapomenuté heslo

Proč si dopřát špenát

Proč si dopřát špenát
Stále poměrně opomíjená listová zelenina je nadupaná zdraví prospěšnými látkami, i když neobsahuje tolik železa, jak se kdysi tradovalo. Proč si ho dopřát a co si z něj uvařit?

Špenátové listy nabízejí většinu potřebných vitamínů, minerální látky i stopové prvky, rovněž vlákninu a také hojně vody. Proto se hodí i při redukčních dietách stejně jako při detoxikačních kúrách.

Železný mýtus

A jak je to s tím železem? Už v 19. století publikoval jeden lékař zprávu, že špenát obsahuje zhruba desetkrát více železa než jiné listové zeleniny. Ve skutečnosti však šlo o posun desetinné čárky, a mýtus byl na světě. Ve 30. letech 20. století podpořila konzumaci špenátu dodnes známá kreslená postavička Pepka námořníka (jezte špenát a budete mít svaly jako on), avšak už o několik let později vědci zjistili, jak se věci skutečně mají. A desetinnou čárku vrátili tam, kam patřila. Ve 100 gramech špenátu tedy najdete přibližně kolem 3 mg železa a navíc naše tělo ho téměř nedokáže zužitkovat. To však nijak neubírá na kráse špenátových listů, které jsou skutečně velmi zdravé, byť z jiných důvodů. Pozor na jejich konzumaci by si však měli dát lidé, které trápí ledviny.

Co si dát dobrého?

Uvařte si špenátovou polévku nebo špenát poduste, využijte ho při přípravě noků nebo pirožků, myslete na něj, až budete chystat domácí pizzu i jarní salát. Anebo slané palačinky, na které vám přinášíme recept.

Špenátové palačinky

Asi na 12 palačinek potřebujete:
- Na těsto: 1 balení Palačinek Dr.Oetker, 500 ml vody, 200 g rozmraženého špenátového protlaku
- Na náplň: 200 g tvarohového sýru typu lučina, 200 g zakysané smetany, sůl
- Dále: olej

Postup: Na přípravu těsta smíchejte v míse směs na palačinky s vodou a špenátovým protlakem. Metličkou důkladně rozšlehejte na hladkou hmotu bez hrudek. Těsto nechte 5 minut odstát. Na rozehřátou pánev potřenou olejem nalijte tenkou vrstvu těsta po celé ploše. Palačinky smažte z obou stran.
Na náplň smíchejte tvarohový sýr se zakysanou smetanou a dochuťte solí. Vychladlé palačinky potřete připravenou náplní a srolujte. Každou palačinku rozpulte, zapíchněte do ní párátko a podávejte. Palačinky můžete ozdobit plátky mrkve nebo ředkviček.


Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
15. 3. 2013


 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

vlk
VLK - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook