zapomenuté heslo

Puškvorec pomáhá i přestat s kouřením

Puškvorec pomáhá i přestat s kouřením
Puškvorec obecný (Acorus calamus) je hojnou bylinou mokřadů a břehů stojatých vod. Pro léčivé účely se sbírá jeho oddenek, který roste vodorovně nehluboko pod povrchem bahnité půdy. Ačkoli nevypadá zvlášť nápadně, jeho léčivé a povzbuzující účinky za povšimnutí jistě stojí.

Léčivé účinky

Vnitřně používáme puškvorec:

  • při nechutenství nebo žaludečních obtížích (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv)
  • proti plynatosti
  • na onemocnění žláz
  •  proti anémii
  • při snaze přestat s kouřením (žvýkání oddenku)
  • na podporu látkové výměny a zrychlení metabolismu
  • pro vyhublé lidi, kteří nemohou přibrat
  • proti křečím
  •  k dezinfekci trávicího ústrojí
  •  na pročištění těla
  • při poraněních ledvin
  •  ke zmírnění depresí a uklidnění
  •  k potlačení astmatických záchvatů
  •  proti některým alergiím (např. alergii na obilniny)
  •  k posílení zesláblých lidí (např. po nemoci, operaci, ozařování nebo chemoterapii, vhodný i ve stáří)

Zevně puškvorec pomůže:

  • při revmatismu
  • na ekzémy a omrzliny (vlažné koupele)
  • při špatném prokrvení končetin (studených rukou a nohou) – co nejteplejší koupele
  • při špatně se hojících ranách
  •  na slabé oči (čerstvou šťávu necháme působit několik minut na víčka a omyjeme)
  •  k posílení organismu (koupele)

Dávkování:

Nálev: 1 čajovou lžičku sušené drogy zalijeme 0,25 l horké vody a necháme několik minut luhovat. Pijeme jej chladný, obvykle 1-2x denně. Pro přípravu koupele můžeme použít koncentrovanější nálev. Dlouhodobé užívání kořene puškvorce není vhodné.


Využití v kuchyni

Puškvorcový oddenek rozemletý na prášek se používá jako aromatické, nahořklé koření k ochucení sladkých pokrmů. Oblíbený je zejména v islámské a indické kuchyni. V Anglii a Americe byl známý jako cukrovinka - kandovaný puškvorec .


Kdy sklízet a jak uchovávat

Vzhledem k tomu, že u puškvorce sbíráme oddenky, je nejlepším obdobím časné jaro nebo pozdní podzim, kdy rostlina ukládá do podzemních orgánů nejvíce látek. Na sběr puškvorce se tedy vydáváme v březnu, dubnu, říjnu nebo listopadu. Nasbírané oddenky zbavíme kořínků a podélně rozpůlíme, aby rychleji schly. Sušíme přirozeným nebo umělým teplem do 35 oC. Usušená droga by měla být načervenalá nebo šedohnědá, s výrazným aroma. Uchovýváme v jutových pytlích nebo vzduchotěsných skleněných nádobách na suchém místě.

Puškvorec nesušíme a neskladujeme s jinými bylinami, protože je silně aromatický.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
20. 11. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat
#1: anonym-353 vloženo: 21. 11. 2015
tak to mě dost zajímá




Energie dne

havran
HAVRAN - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook