zapomenuté heslo

Puškvorec pomáhá i přestat s kouřením

Puškvorec pomáhá i přestat s kouřením
Puškvorec obecný (Acorus calamus) je hojnou bylinou mokřadů a břehů stojatých vod. Pro léčivé účely se sbírá jeho oddenek, který roste vodorovně nehluboko pod povrchem bahnité půdy. Ačkoli nevypadá zvlášť nápadně, jeho léčivé a povzbuzující účinky za povšimnutí jistě stojí.

Léčivé účinky

Vnitřně používáme puškvorec:

  • při nechutenství nebo žaludečních obtížích (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv)
  • proti plynatosti
  • na onemocnění žláz
  •  proti anémii
  • při snaze přestat s kouřením (žvýkání oddenku)
  • na podporu látkové výměny a zrychlení metabolismu
  • pro vyhublé lidi, kteří nemohou přibrat
  • proti křečím
  •  k dezinfekci trávicího ústrojí
  •  na pročištění těla
  • při poraněních ledvin
  •  ke zmírnění depresí a uklidnění
  •  k potlačení astmatických záchvatů
  •  proti některým alergiím (např. alergii na obilniny)
  •  k posílení zesláblých lidí (např. po nemoci, operaci, ozařování nebo chemoterapii, vhodný i ve stáří)

Zevně puškvorec pomůže:

  • při revmatismu
  • na ekzémy a omrzliny (vlažné koupele)
  • při špatném prokrvení končetin (studených rukou a nohou) – co nejteplejší koupele
  • při špatně se hojících ranách
  •  na slabé oči (čerstvou šťávu necháme působit několik minut na víčka a omyjeme)
  •  k posílení organismu (koupele)

Dávkování:

Nálev: 1 čajovou lžičku sušené drogy zalijeme 0,25 l horké vody a necháme několik minut luhovat. Pijeme jej chladný, obvykle 1-2x denně. Pro přípravu koupele můžeme použít koncentrovanější nálev. Dlouhodobé užívání kořene puškvorce není vhodné.


Využití v kuchyni

Puškvorcový oddenek rozemletý na prášek se používá jako aromatické, nahořklé koření k ochucení sladkých pokrmů. Oblíbený je zejména v islámské a indické kuchyni. V Anglii a Americe byl známý jako cukrovinka - kandovaný puškvorec .


Kdy sklízet a jak uchovávat

Vzhledem k tomu, že u puškvorce sbíráme oddenky, je nejlepším obdobím časné jaro nebo pozdní podzim, kdy rostlina ukládá do podzemních orgánů nejvíce látek. Na sběr puškvorce se tedy vydáváme v březnu, dubnu, říjnu nebo listopadu. Nasbírané oddenky zbavíme kořínků a podélně rozpůlíme, aby rychleji schly. Sušíme přirozeným nebo umělým teplem do 35 oC. Usušená droga by měla být načervenalá nebo šedohnědá, s výrazným aroma. Uchovýváme v jutových pytlích nebo vzduchotěsných skleněných nádobách na suchém místě.

Puškvorec nesušíme a neskladujeme s jinými bylinami, protože je silně aromatický.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
20. 11. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat
#1: anonym-353 vloženo: 21. 11. 2015
tak to mě dost zajímá




Energie dne

červ
ČERV - země


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook