Medicína

Život s cukrovkou

Sbírání lístečků

Diabetes patří k celosvětově obávaným civilizačním chorobám, na které se v minulosti umíralo. Moderní způsoby léčby dnes však umožňují pacientům žít kvalitní život.

Společným problémem pacientů s cukrovkou je nedostatečná produkce inzulínu. Jde o důležitý hormon, který se tvoří ve slinivce a hraje klíčovou roli při regulaci cukru v krvi. Diabetes mellitus dělíme na dva základní typy, diabetes 1. a 2. typu. V čem se liší? Diabetes 1.typu je autoimunitní choroba, při níž jsou pacienti závislí na příjmu inzulínu. Diabetes 2. typu je spíše důsledkem nezdravého způsobu života a obezity. Slinivka těchto diabetiků sice inzulín produkuje, ale tělo na něj přestalo reagovat. I když léčba cukrovky závisí na tom, o jaký typ se jedná, existují společné způsoby léčby i určitá obecná pravidla, kterými by se měl každý diabetik řídit.


Zdravý životní styl

Pokud trpíme diabetem, rozhodně by naše strava měla být vyvážená a především zdravá. Každý diabetik by měl úplně zapomenout na veškeré sladkosti, tučné maso a mléčné výrobky, uzeniny a alkohol. Strava by měla být bohatá na ovoce, zeleninu a obiloviny. Neméně důležitý je i pohyb a psychická pohoda. Neustálý stres může vést ke zvýšení hladiny cukru v krvi a k celkovému zhoršení zdravotního stavu.


Farmakologická léčba

Součástí léčby diabetiků bývá užívání perorálních antidiabetik. Jde o léky, jež snižují různými mechanizmy hladinu cukru v krvi. V případě, že není podávání těchto léků účinné, je nutné přistoupit k podávání některého typu inzulinu. V posledních letech se forma aplikace tohoto hormonu hodně změnila. Zatímco dříve byli lidé odkázáni pouze na injekční stříkačky, kdy se jehly musely vyvařovat, dnes si většina diabetiků píchá inzulin do těla o poznání snadněji. Výběr mezi aplikátory je poměrně široký a závisí na typu inzulinu, který budete užívat.


Inzulínová stříkačka

Jde o pomůcku podobnou klasické injekci, ale vyrobenou výhradně pro podání inzulínu se stupnicí umožňující rychlou orientaci a jistotu správně podané dávky. Dnes se však od tohoto způsobu ustupuje a většina pacientů dává přednost inzulinovým perům.


Inzulínové pero

Tato aplikace je jednodušší. Také dávkování je přesnější než při použití stříkaček. Inzulinové pero se plní speciální náplní, která obvykle obsahuje až 300 jednotek inzulinu.


Inzulínová pumpa

Je miniaturizovaný počítač, který pomocí hnacího motorku spolehlivě a kontinuálně dávkuje inzulín do podkoží. Spojení mezi inzulínovou pumpou a tělem pacienta zajišťuje infuzní set.


Domácí měření

Součástí života každého diabetika je pravidelné sledování hladiny cukru v krvi. Měří se pomocí glukometru. Je to malý přístroj s digitálním displejem, který dokáže změřit požadované hodnoty pomocí testovacího proužku z kapky krve. Ta se odebírá z boční části bříška prstu s tím, že místo odběru je nutné nejprve omýt teplou vodou a mýdlem. Většina glukometrů má samonasávací proužky a potřebuje k měření jen velmi malé množství krve. Méně používanou variantou měření jsou samostatné testovací proužky. Fungují tak, že se kapka krve nanese přímo na proužek. Výsledné zabarvení se pak porovná s barevnou škálou na krabičce a odečte se množství cukru v krvi.


Dlouhodobé zdravotní komplikace

Cukrovka se většinou v počátečním stadiu nijak výrazně neprojevuje. Po řadě let onemocnění diabetem může u některých pacientů docházet k rozvoji charakteristických příznaků. Jde nejčastěji o chronické poškození ledvin, očí, aterosklerózu s nebezpečím gangrény dolních končetin, časté infekce nebo nervové poruchy. Zvyšuje se rovněž náchylnost k srdečním onemocněním a k vzestupu krevního tlaku.


Diabetes v číslech

Alespoň 1x za tok byste si měli nechat změřit hladinu cukru v krvi. Její hodnota by měla být 4,5 až 5,5 mmol/litr krve. Pokud je vyšší, může to signalizovat počátek diabetu. Na světě dnes žije zhruba 190 milionů diabetiků a tento počet by se měl do roku 2030 zdvojnásobit. V České republice trpí cukrovkou 750 000 lidí, ale existuje i mnoho pacientů, kteří ještě o svém onemocnění neví. Ještě víc alarmující je genetická zátěž populace 20-25 %, což znamená, že ve stáří bude mít cukrovku každý 4. – 5.obyvatel. Ne nadarmo se tedy o diabetu mluví jako o epidemii 21. století! 

Text: Zuzana
Foto: iStock
30.1. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků