Medicína

Co nám chybí, když máme zvýšený cholesterol

Sbírání lístečků

Strašit hned zkraje článku není zrovna pěkné, ale realita je zkrátka taková. Víte, které čtyři hrozby vám zkracují život? Obezita, vysoký krevní tlak, kouření a příliš mnoho cholesterolu. Tak si na něj posviťme.

Už pár let nám teoretikové i praktici připomínají, že existují dva typy cholesterolu – ten hodný (HDL) a pak ten zlý (LDL). Když se dlouhodobě zvýší hladina špatného cholesterolu v krvi, začne se usazovat na stěnách cév a hrozí ateroskleróza. Což ve spojení s vysokým krevním tlakem může mít za následek infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici.


A proč vůbec stoupá hladina špatného cholesterolu? Kromě dědictví po předcích může jít o stravovací zvyklosti (nadměrné množství živočišných tuků), minimum nebo vůbec žádný pohyb, kouření a příliš vysokou váhu.


Co vám chybí?

Víte, že vitamín C lidově řečeno „vymývá“ přebytek cholesterolu z tepen? Na pomoc ještě přicházejí vitamíny skupiny B, také E a pak minerály zinek, hořčík vápník, draslík a křemík.


Pochutnejte si

Máte-li jen mírně zvýšenou hladinu cholesterolu, dopřejte si mořské ryby. A pokud je nemusíte, nahraďte obsah omega3-mastných kyselin lněným olejem nebo semínky například v salátech. Dalšími důležitými vojáky, kteří se šikují v proticholesterolové armádě, jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ať už jde o celozrnnou rýži, celozrnný chleba nebo pečivo, obilnou kaši, luštěniny, ovoce (citrusy, hroznové víno, jablka, hrušky, banány, švestky, meruňky, borůvky), zeleninu (mrkev, celer, kukuřice, cibule, česnek, pórek, fazolové lusky…), ale i mandle, vlašské ořechy, rostlinné oleje lisované zastudena a semínka.


Chcete praktický příklad?

Například jablka obsahují až 30 procent pektinu, který snižuje nejen cholesterol, ale i vysoký krevní tlak. A což teprve kyselé zelí! Klidně by mohlo aspirovat na přezdívku „Zdraví, které nás baví“, protože upravuje látkovou výměnu tuků a snižuje koncentraci cholesterolu v krvi. Vyrovnat poměr mezi dobrým a špatným cholesterolem napomáhá také konzumace obilných vloček – dejte si každý den na talíř zhruba 80 g vloček (kaše, müsli). A i když samotný patrně jíst nebudete, vězte, že přidávat česnek do pokrmů rovná se velice prospívat vašemu organismu (obsahuje látku, která působí proti enzymům, jež zvedají hladinu tuku v krvi). Ale pozor, česnek tuto látku zvanou alicin obsahuje halvně v syrovém stavu.


Na co raději zapomenout

Už jsme vás nabádali, že je třeba omezit živočišné tuky (pomůže i zdánlivá drobnost: než začnete maso péct, dusit nebo smažit, odkrájejte z něj byť i malé kousky tuku) a pokud začínáte bojovat s nadváhou, snižte celkový příjem kalorií. Z pohledu tuků se ještě zaměřte na uzeniny (méně je lépe)a ani vnitřnosti nepokládejte za běžnou potravinu, bohužel jsou bohatým zdrojem cholesterolu. Chcete-li potrénovat svou vůli a odhodlání, kolem fast foodů zrychlete tempo, a když ještě dodržíte zásadu, že méně sladit neznamená si škodit, a zkusíte obecně snížit množství konzumovaných sladkostí, bílé mouky i tučných mléčných výrobků, udělali jste pro sebe mnoho dobrého. A teď ještě jednou zkuste přidat do kroku, i když zrovna nejdete kolem rychlého občerstvení – pohyb přece patří ke zdravému životnímu stylu!


A co pít?

Neuděláte chybu, když do svého pitného režimu zařadíte černé a zelené čaje. Bránit ukládání tuků v játrech pomáhají bylinky, konkrétně čaj z řepíku, vázat cholesterol ve střevech zase dokáže pískavice řecké seno (semena).

Tip Jarmily Mandžukové, autorky knihy Co nám chybí, když…
„Hladinu škodlivého cholesterolu v krvi prokazatelně snižuje lecitin, obsahují ho například sojové boby a vůbec výrobky ze soji nebo pivovarské kvasnice. Lecitin navíc chrání játra, eliminuje únavu a zmírňuje bolesti kloubů. K dostání je i jako potravinový doplněk.“

Připravila: Marcela
Zdroj: Co nám chybí, když… www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
3. 10. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků