zapomenuté heslo

Mléko a alergie: jak moc komu (ne)vadí?

Mléko a alergie: jak moc komu (ne)vadí?
Traduje se, že mléko a výrobky z této suroviny vadí hodně lidem, proto prý bude lepší, když je úplně přestaneme konzumovat. Je to pravda, nebo mýtus?

Začněme trochu zeširoka: kravské mléko, ovšem stejně tak i mléko ovčí nebo kozí, obsahuje bílkoviny, jež skutečně patří mezi potenciální alergeny. V souvislosti s mlékem se většinou hovoří o laktalbuminu a laktglobulinu. Jinak řečeno – u některých jedinců můžou způsobit imunopatologickou reakci I. typu zprostředkovanou protilátkami IgE.

Někdo ano, někdo ne

„Mechanismus alergické reakce je výslednicí velmi komplexních dějů. Mezi ně spadají genetické dispozice a individuální imunitní reaktivita, která je budována především v kojeneckém období. Velmi zjednodušeně lze říci, že mimořádný ochranný prvek před rozvojem imunopatologií představuje kojení,“ upřesňuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. v rámci projektu Bílé plus. A dodává, že snášenlivost alergizujících složek potravy v dalším životě se utváří mezi 4. až 6. měsícem věku ve sliznici střeva.

Kolik lidí postihuje

Konkrétně se v případě zejména malých dětí alergie vyskytuje u tří procent, přičemž se nejčastěji „připomíná“ v podobě kožního ekzému, případně zasahuje trávicí systém. Ovšem většina dětí z alergie na mléko lidově řečeno vyroste, protože v dospělosti postihuje už jen 0,5 procenta populace. A i tady platí, že se nemusí projevovat plošně; někdo například nesnáší syrové mléko, a přitom výrobky z mléka či sýry mu nezpůsobují zdravotní problémy.

Jak se mléko tráví

Rozklad mléčného cukru neboli laktózy se děje s pomocí enzymu laktáza. Nedojde-li k rozložení mléčného cukru, začne kvasit, což se v konečném důsledku projevuje „větry“, průjmem a zažívacími komplikacemi. Pravdou také je, že laktázová aktivita v dospělosti skutečně některým lidem chybí, ovšem jedná se hlavně o Asiaty a černochy.

A co my?

„Patříme do populace, kde ztrátu laktázové aktivity, která je příčinou laktózové intolerance, v dospělosti vykazuje do 10 procent populace,“ uvádí profesor Krejsek. Z tohoto údaje je zřejmé, že tvrzení o tom, že hodně dospělých je alergických na mléko a výrobky z něj, není v rámci českých a moravských končin pravdivé. Rovněž je vhodné připomenout, že mléčné výrobky vzniklé přirozenou cestou mléčného kvašení (tvarohy, jogurty), případně sýřením mají laktózu rozloženou, nebo ji neobsahují – takže si je bez obav vychutnají i lid, kteří trpí intolerancí laktózy.

„Naše populace je geneticky disponována k tomu, aby mohla požívat mléko po celý život. Mléko a kvašené mléčné výrobky pozitivně zasahují do regulace imunity. Posilují naši obranyschopnost, pozitivně ovlivňují střevní mikrobiotu a brání tak rozvoji imunopatologických nemocí,“ uzavírá odborník.


Připravila: Marcela
Foto: Bílé plus
30. 12. 2014



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

bažant
BAŽANT - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook