Medicína

Prosinec – v tomto měsíci je nejvíce ohroženo tlusté střevo

Sbírání lístečků

Východní medicína uvádí, že tlusté střevo je jako správce nad stokami. Poradíme vám, jak si více vážit tohoto svého správce, aby dobře fungoval.

Tlusté střevo představuje poslední úsek zažívacího traktu, jeho horní část je spojená s tenkým střevem a spodní vyúsťuje konečníkem. Rozložené kašovité zbytky stravy putují z tenkého střeva do tlustého a tam se dále zahušťují a přeměňují ve stolici. Hlavní funkcí tlustého střeva tedy je řízení a přeprava „kalů“, ale také řízení tělesných tekutin. Určitě víte, že co nevyloučí střevo, musí vyloučit kůže, proto může být také například akné způsobené nesprávnou výživou.

Jak poznáte oslabení tlustého střeva?

Poruchy tlustého střeva jsou buď akutní ve formě průjmu, nebo vleklé v podobě zácpy, dlouhodobě tvrdé stolice, častého kručení ve střevech. Druhotně se přidávají problémy se sliznicemi a to jako zmiňované akné nebo vřídky, případně i celkové oslabení imunity. Zrcadlem tlustého střeva jsou sliznice, takže i časté rýmy a afty vznikají mnohdy jako důsledek problémů s tlustým střevem.

Co pro sebe můžete udělat?

V prosinci čeká vaše tlusté střevo opravdu náročná zkouška v podobě konzumace nadbytku vánočního cukroví i různých druhů jídel, navíc mnohdy bez pravidelných pauz mezi jednotlivými pokrmy. Potrava pak zahnívá, cítíte se těžce, nafouknutě, unaveně… Není divu, že i rlusté střevo pracuje pomaleji než jindy. A právě při pomalé peristaltice střev se doporučují pravidelná tělesná i dechová cvičení. Pokud je příčinou zácpy nedostatek šťáv v tlustém střevě, volte také energeticky zvlhčující potraviny (indické psylium, banány, tofu, švestkový a hruškový kompot), při průjmech vyřaďte mléko a smetanu, jezte celozrnnou rýži, vařenou mrkev a celkově zklidněte psychiku relaxačními technikami.

Posilněte se!

Na udržení dobrého stavu tlustého střeva pijte pravidelně čaj z mochny stříbrné po dobu 30 dnů, čtyřikrát denně před jídlem.

Doporučené potraviny
Ryby: treska, karas
Maso: vepřové
Luštěniny: žluté sójové boby, černá čočka
Obiloviny: rýže, rýžové otruby, proso, pohanka, ječmen, kukuřice
Zelenina: baklažán, čínská vosková dýně, čínské zelí, kolokázie, okurka, špenát, česnek, pórek, mrkev, ředkvička, zázvor, mladé bílé hlavičky cibulky, kysané zelí, bílá ředkev, květák
Ovoce: fíky, dužina kokosových ořechů, hrušky, jablka, citróny, mandarinky, kaki
Mléčné výrobky: při snížené imunitě a průjmech zcela vynechat
Koření: bazalka, muškátový ořech, kmín, anýz, fenykl
Ostatní: černá houba, mladé hříbky, pepř, naklíčená vojtěška, arašídy, lotosový květ a kořen, med, olivy, melasa, vlašské ořechy, jedlý kaštan, ženšen, plody šípku – čaj, tofu, řasy wakame, miso, zelený čaj


Text: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
4. 12. 2012

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků