zapomenuté heslo

MilkParade: špičkoví kuchaři milují mléko!

MilkParade: špičkoví kuchaři milují mléko!
Máte rádi dobré jídlo? A pochutnáte si i na mléce? Pak přijměte pozvání na food festival MilkParade, který aktuálně probíhá až do 9. června.

O co jde? Ve vybraných restauracích máte šanci ochutnat tříchodová menu, při jejichž přípravě se použilo mléko nebo mléčné výrobky.

Inspirace i bez laktózy

Možná jste si mléko oblíbili, ale možná někdo z vaší rodiny trpí intolerancí laktózy. Nevadí, i on si může dopřát špičkovou gastronomii. Takzvané bezlaktózové menu totiž připravila brněnská restaurace Bohéma. Festival vzala jako výzvu a vymyslela si pokrmy z mléčných produktů, z nichž se odstranil mléčný cukr – laktóza.

Na čem si můžete pochutnat?

Přestože řadu restaurací, které se letos účastní této netradiční akce, najdete v Praze, šanci mají i „přespolní“ čtenáři a čtenářky. My vám nabízíme několik menu z mimopražských restaurací.

* Brněnská Bohéma: Carpaccio z mladé kedlubny s vanilkovou solí a rukolovým jogurtem + Filírovaný flank steak s pažitkovým máslem a smetanovými bramborami + Terinka z bílého chřestu a smetany s chutney ze zeleného chřestu

* Berounská Sosta: Polévka z rajčat San marzano, chilli a kozího mléka + Dušená vepřová panenka v estragonovém mléce + Rýžový puding s jablky a čajem s mlékem

* Ostravská La Vida: Věžička z marinované červené řepy a ricotty s uzeným lososem a balzamikovo-medovým dipem + Variace z kachních prsíček a bílých jater se zeleným chřestem a bramborovo- parmazánovým pyré se smetanovo-brusinkovou omáčkou + Créme brulée

Kam ještě zajít?

Přehled všech restaurací zapojených do letošního ročníku foodfestivalu najdete na webu: milkparade.cz, kde byste si také měli v případě zájmu rezervovat místa. Ovšem než to uděláte, určitě se zeptáte – a co za to? Jednotlivá menu se liší nejen nabídkou, ale také cenou; tříchodové menu vás vyjde od 290 do 490 Kč.

Náš tip: Kuřecí steak v mléce a šalvěji (restaurace Bibita Nuova, Praha)

Suroviny (pro 1 osobu):
- 150 g kuřecího steaku
- sůl, pepř
- trochu másla
- olivový olej
- kousíček skořicové tyčinky
- ½ hrsti lístků čerstvé šalvěje
- kůra ze 2 citrónů
- 2 stroužky česneku
- 130 ml mléka 

 Jak na to:
Očištěný steak vložte na rozpálený gril (nejlépe na pánvičku s mřížkovým vzorem), vymazaný hrudkou másla a olivového oleje. Zprudka ho ogrilujte do zlatavé barvy z obou stran a sundejte z grilu. Máslo s olejem slijte z pánvičky, na jejím dně pak zůstanou přípečky, které doidají pokrmu skvělou karamelovou chuť. Steak vraťte do pánve, přidejte ostatní suroviny a vložte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte 15 až 20 minut. S citrónovou kůrou se mléko trochu srazí a vznikne originální omáčka.

Jako přílohu podávejte citrónovou rýži. Uvařte podle návodu nejlépe italskou kulatozrnnou rýži. Na pánvi orestujte proužky citrónové kůry, k nim přidejte ještě horkou rýži, promíchejte a přisypte nasekaný koriandr.


Text: Marcela
Foto: archiv restaurace
21. 5. 2013
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

kondor
KONDOR - země


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook