Wellness

3 zdravé recepty pro batolata

Sbírání lístečků

Nevíte, co připravit svým dětem, aby si pochutnaly? Uvařte jim některý z našich zdravých a rychlých receptů. Máme pro vás tip na lahodnou polévku, hlavní chod i pomazánku ke svačině.

Jak by měla vypadat batolecí strava?

Oproti menším dětem si batolata poradí už i s pevnějšími pokrmy, která mohou jíst sama nebo s malou pomocí z jídelní židličky. Nemají tak velkou potřebu energetického příjmu jako novorozenci, ale potřebují stravu bohatší na bílkoviny. Zařaďte tak do jejich jídelníčku luštěniny, maso, vajíčka, jogurty a sýry. Stále se ale vyhýbejte tučným, kořeněným a smaženým pokrmům. Pokud nevíte, co ročnímu až tříletému dítěti připravit, můžete se inspirovat následujícími recepty.


3 recepty pro batolata, které můžete vyzkoušet

Domácí vaření je zdravé a mnohdy i zábavné, má ale sklon sklouzávat k rutině. To pak vaříme stále stejné pokrmy dokola a dokola. Pokud chcete svůj kulinářský repertoár obohatit, máme pro vás tři recepty, které můžete připravit svým ratolestem. A pochutnáte si na nich i vy.


Jemná květáková polévka

Na květákové polévce si rádi smlsnou i dospělí. Stačí, když ji na závěr rozdělíte na dvě části a „dospěláckou“ verzi dochutíte kořením. Starším strávníkům můžete polévku také obohatit o sýrové krutonky nebo krupici.


Co budete potřebovat:

  • 1/3 květáku
  • 2 malé brambory
  • 1 mrkev
  • pár kuliček zeleného hrášku
  • olivový olej
  • špetku kmínu

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostičky a vařte spolu s brambory. Když suroviny změknou, přidejte do polévky špetku kmínu a kapku olivového oleje. Vše pak rozmačkejte nebo rozmixujte, aby vznikl hladký krém.


Těstoviny se zeleninou a šunkou

Těstoviny patří u dětí většinou mezi nejoblíbenější pochutiny. A to je jenom dobře. Těstovinové pokrmy jsou totiž bohaté na sacharidy, hodí se tak především k obědu. A pokud nechcete riskovat špagetovou pohromu na bryndáku i všude po bytě, uvařte následující recept třeba s kolínky.


Co budete potřebovat:

  • těstoviny
  • 2 rajčata
  • 1 pórek
  • hrst hrášku
  • kousek papriky
  • kvalitní šunku

Postup:

Rajčata ponořte do vařící vody a hned poté do studené. Následně oloupejte jejich slupku a odstraňte tvrdý vnitřek. Očištěná rajčata nakrájejte na kostičky. Pórek nakrájejte na kolečka a vhoďte na pánev s kapkou olivového oleje. Přidejte rajčata, zelený hrášek a nadrobno pokrájený kousek kapie, který nejprve zbavíte slupky (bývá špatně stravitelná). Vše pak podlijte asi 150 ml vody a duste, dokud není zelenina měkká. Poté přidejte šunku nakrájenou na kostičky a uvařené těstoviny. Pokud nemá vaše dítko zeleninu právě v oblibě, můžete směs před přidáním šunky rozmixovat.


Čočkovo-dýňová pomazánka s pečivem

K večeři můžete sobě i ratolesti naservírovat lehkou pomazánku a namazat ji na oblíbené pečivo. Nebo si ji připravte ke svačině, než se vydáte na výlet s kočárkem. Je lahodná, zasytí a zbaví vás i vaše děti chuti na sladké. Dospělí si pak mohou pomazánku dochutit ještě česnekem a sójovou omáčkou.


Co budete potřebovat:

  • 1 malou cibuli
  • 1 šálek nastrouhané dýně hokaido
  • 1 hrst vařené čočky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli

 

Postup:
Na lžíci oleje poduste jemně nasekanou cibuli s dýní. Jakmile je zelenina měkká, přidejte vařenou čočku a malinko soli. Vše nechte chvilku dusit a nakonec odstavte z plotny. Směs můžete po vychladnutí ještě rozmixovat. Pomazánku pak podávejte s čerstvým pečivem.

KP
Foto:

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků