zapomenuté heslo

Červená čočka

Červená čočka
Důvodů, proč více zařazovat luštěniny do našeho jídelníčku, je celá řada. Nyní vám prozradíme, co dokáže červená čočka a proč byste na ni neměli zapomínat.

Víte, že se červená čočka, na rozdíl od jiných luštěnin, snadno vaří? Pokud je loupaná, nemusíte ji předem namáčet. A protože patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny, bez obav ji můžete servírovat i dětem. V našich zeměpisných šířkách je běžně k dostání známá hnědá čočka a kromě ní se prodává také zelená anebo právě červená, ať už loupaná nebo neloupaná. Ovšem čočka není módní potravinou, lidé ji konzumovali už v dávné minulosti; například římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda ji naopak spíše zavrhovala. Stejně tak Ondřej Mattioli, ale doporučoval ji při léčbě ženských obtíží. Lékaři v 18. století čočku „ordinovali“ dětem, které onemocněly spalničkami nebo neštovicemi, a pomocí čočky uvařené ve vodě se tenkrát vyháněly z těla škrkavky.



Proč si dát čočku na talíř

Obsahuje mnoho rostlinných bílkovin a vlákninu, dále vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. A pro koho se hodí? Pro všechny, kteří bojují se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, trápí je zácpa (čočka upravuje práci střev), také pro cukrovkáře, protože dokáže snižovat hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě i pro ty, kteří chtějí hubnout (pomáhá při odtučňovacích kúrách). Podle čínské medicíny čočka prospívá krevnímu oběhu a také srdci, energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení.

Pozor! V omezeném množství by čočku měli jíst lidé nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.



Dobrá rada nad zlato

Vitamín C významně zvyšuje využitelnost železa z potravin přijímaných spolu s ním. Proto když na závěr po dovaření čočky přidáte pár kapek citrónu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.



Tipy do kuchyně

U nás doma se červená loupaná čočka stala spolu s cizrnou nejpoužívanější luštěninou. Vytváří kašovitou strukturu, takže výborně zahušťuje polévky, skvělá je kořeněná se zeleninou nebo se hodí i na pomazánky. Není nutné ji vůbec předem máčet a je uvařená cca za 15 minut,“ svěřuje se autorka knihy Bioabecedář Hanka Zemanová. A upřesňuje, že pokud koupíte čočku v biokvalitě, méně zatížíte tělo cizorodými látkami, protože biočočka nebyla během pěstování ošetřovaná chemickými postřiky a hnojivy. Čočku červenou neloupanou však raději namáčejte, stačí po dobu 2 hodin, a bude uvařená zhruba za 15 až 20 minut. Co se hodí vědět? Neloupanou lze použít i na nakličování, kdežto loupaná by nevyklíčila.


Zaujalo nás

V Cunninghamově encyklopedii o magické síle potravin se tvrdí, že čočka pomáhá vnést do života štěstí a pokoj a je skvělým prostředkem proti neurózám, depresím a stresům. Určitě znáte pověry, které spojují čočku v jídle na Velký pátek nebo při štědrovečerní nebo novoroční tabuli s celoročním přílivem peněz!

Připravila: Marcela podle zdroje: Bioabecedář Hanky Zemanové, vydal SmartPress
Foto: Bioabecedář Hanky Zemanové
13. 1. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

had
HAD - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook