zapomenuté heslo

Je grilování opravdu tak zdravé?

Je grilování opravdu tak zdravé?
Grilování se stalo v posledních letech fenoménem. Kdo by si rád neposeděl s rodinou nebo přáteli a nepochutnal si na výborném masíčku či zelenině? Jenže pozor! Věděli jste, že populární a tolik opěvované grilování vlastně patří mezi nejméně vhodné způsoby tepelné úpravy?

Při grilování jsou potraviny vystaveny velmi vysokým teplotám, což způsobuje nežádoucí změny. Jedná se např. o ztráty esenciálních mastných kyselin, bílkovin a některých vitamínů. Pokud nejsou potraviny připraveny dobře, mohou velice jednoduše způsobit i zažívací potíže.

Vedle toho vzniká během grilování celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé, karcinogenní a mutagenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu a tím ji znečišťují. Je patrné, že obsah PAU velmi závisí na obsahu tuku v připravované potravině. Platí, že čím je potravina libovější, tím menší je produkce PAU. Proto si pro účely grilování vybírejte maso libové a namísto marinád z oleje využívejte marinády připravené z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin a koření. Snížíte nejen riziko vzniku zmíněných nebezpečných látek, ale výsledný pokrm bude méně energetický. Samozřejmě je důležité zabránit odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Používejte proto speciální tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.

Pozor na rychlost
Určitým rizikem při grilování jsou alimentární nákazy (onemocnění z potravin). Dochází k nim zejména tehdy, pokud grilujeme za vysokých teplot a příliš rychle, takže potravina nemá šanci se důkladně prohřát také uvnitř. Zdrojem nákazy mohou být i opakovaně používané marinády, takže vždy připravujte marinádu čerstvou, maso uchovávejte v chladu, dbejte na čistotu veškerého nářadí, zabraňte kontaktu syrových a již tepelně upravených potravin a jídlo dostatečně dlouho tepelně upravujte.

Kvalitní dresink
Ke grilovaným pokrmům neodmyslitelně patří nejrůznější dresinky. Mnohé z nich jsou energetickou bombou, a to hlavně pro vysoký obsah tuku. Vyzkoušejte si připravit doma vlastní dresink s minimem tuku. Stačí k tomu jogurt, zakysaná smetana (může být i light), hořčice, kečup, cibule (výborná je i s natí), bylinky, křen, koření a fantazie.

Co grilovat?
Jak již bylo zmíněno, nejvhodnější je libové maso, dále ryby, zelenina (např. rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka). Ke grilovanému masu by měl být podáván zeleninový salát, jelikož zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá proti škodlivinám vznikajícím při grilování. Do zeleninového salátu, dresinku nebo na hotovou grilovanou zeleninu můžete použít kvalitní rostlinný olej (extra panenský olivový, sezamový, z ořechů), ale počítejte s energií navíc.

Ačkoli pro některé zastánce zdravé výživy představuje grilované maso naprosté tabu, není podle dietoložky Karolíny Hlavaté z pražského Endokrinologického ústavu v principu žádná potravina nebo pokrm zakázaný. V podstatě záleží jen na tom, jak často budeme taková jídla zařazovat do svého jídelníčku. Navíc grilovat nebo smažit se dá zdravěji, a to za použití vhodného nádobí (např. grilovací pánve Zepter), vhodného tuku a při dodržování doporučených teplot. Správně jíst tedy neznamená strádat a vařit jen dušenou mrkev. Správně jíst znamená jíst pestře, kvalitně a vhodně jídlo upravovat.

Snažte se tedy grilovat zdravě, za použití minima tuku a s maximem zeleniny!

Připravila: Zuzana
Foto: iStock
10.7. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

kondor
KONDOR - země


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook