zapomenuté heslo

Kaki: exotické ovoce s báječnou chutí

Kaki: exotické ovoce s báječnou chutí
Tvarem někomu může připomínat broskev, ovšem na rozdíl od ní nemá pecku. Co je na kaki ještě příjemné? Snadno se konzumuje, skvěle chutná a je zdravé!

Víte, že kaki se poprvé objevilo už v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku? Do Evropy dorazilo přibližně o tisíc let později.

Není kaki jako kaki

Dnes se pěstují doslova stovky odrůd, zejména pak v Číně a Japonsku. Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu ovšem představují kaki Persimon Bouquet, pěstované ve Španělsku, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet se prodává přibližně od poloviny října do prosince, kdežto Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.

Chutné a zdravé ovoce

Kaki Persimon Bouquet (dále jen kaki) nabízí ve 100 g přibližně 293 kJ, což je velmi dobrá zpráva pro všechny, kteří si hlídají štíhlou linii. Pokud hledáte další plus, pak vězte, že u čerstvých plodů na přímou konzumaci se ani nemusí loupat slupka.


A to nejdůležitější? Kaki je velice zdravé. Obsahuje řadu vitamínů (například A, C a další) i minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo či mangan). Ale to není vše. Díky vláknině budou lépe pracovat vaše střeva a pektin zase přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Dále toto kaki nabízí potřebné aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit. Zajímavý je rovněž antioxidant lykopen zpomalující stárnutí. Shrnuto a podtrženo: kaki podporuje imunitu, činnost metabolismu, doporučuje se i při stresu a únavě stejně jako třeba při srdečních chorobách a dalších zdravotních obtížích.

Jak ho konzumovat?

Snadno – plod omyjte a můžete si na něm pochutnávat. Hodí se i do ovocných salátů, jako náplň například štrúdlu, můžete z ně připravit džem stejně jako třeba chutney, ovšem dá se i konzervovat, například mražením. Kaki se nebojte ani jako přílohy například ke kuřecímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.

Náš tip: kaki chutney

Suroviny:

- 2 kg čerstvých plodů kaki Persimon Bouquet,
- 3 lžíce oleje,
- 2 červené cibule,
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru,
- 1 červená kapie,
- 2 dl ananasového džusu,
- 1 dl vinného octa,
- 4 lžíce hnědého cukru,
- 1,5 lžíce garam masaly,
- špetka chilli, špetka soli,
- hrst opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů.

Jak na to:

Cibuli nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku rozehřejte tuk a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujte 2 minuty. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a počkejte, až vyprchá. Nakonec vložte na kousky nakrájené kaki bez slupek a vařte další minutu. Zalijte džusem, přidejte koření a jemně osolte. Povařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.


Připravila: Marcela
Foto: Kaki Persimon Bouquet
25. 7. 2017



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

had
HAD - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook