zapomenuté heslo

Kaki: exotické ovoce s báječnou chutí

Kaki: exotické ovoce s báječnou chutí
Tvarem někomu může připomínat broskev, ovšem na rozdíl od ní nemá pecku. Co je na kaki ještě příjemné? Snadno se konzumuje, skvěle chutná a je zdravé!

Víte, že kaki se poprvé objevilo už v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku? Do Evropy dorazilo přibližně o tisíc let později.

Není kaki jako kaki

Dnes se pěstují doslova stovky odrůd, zejména pak v Číně a Japonsku. Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu ovšem představují kaki Persimon Bouquet, pěstované ve Španělsku, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet se prodává přibližně od poloviny října do prosince, kdežto Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.

Chutné a zdravé ovoce

Kaki Persimon Bouquet (dále jen kaki) nabízí ve 100 g přibližně 293 kJ, což je velmi dobrá zpráva pro všechny, kteří si hlídají štíhlou linii. Pokud hledáte další plus, pak vězte, že u čerstvých plodů na přímou konzumaci se ani nemusí loupat slupka.


A to nejdůležitější? Kaki je velice zdravé. Obsahuje řadu vitamínů (například A, C a další) i minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo či mangan). Ale to není vše. Díky vláknině budou lépe pracovat vaše střeva a pektin zase přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Dále toto kaki nabízí potřebné aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit. Zajímavý je rovněž antioxidant lykopen zpomalující stárnutí. Shrnuto a podtrženo: kaki podporuje imunitu, činnost metabolismu, doporučuje se i při stresu a únavě stejně jako třeba při srdečních chorobách a dalších zdravotních obtížích.

Jak ho konzumovat?

Snadno – plod omyjte a můžete si na něm pochutnávat. Hodí se i do ovocných salátů, jako náplň například štrúdlu, můžete z ně připravit džem stejně jako třeba chutney, ovšem dá se i konzervovat, například mražením. Kaki se nebojte ani jako přílohy například ke kuřecímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.

Náš tip: kaki chutney

Suroviny:

- 2 kg čerstvých plodů kaki Persimon Bouquet,
- 3 lžíce oleje,
- 2 červené cibule,
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru,
- 1 červená kapie,
- 2 dl ananasového džusu,
- 1 dl vinného octa,
- 4 lžíce hnědého cukru,
- 1,5 lžíce garam masaly,
- špetka chilli, špetka soli,
- hrst opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů.

Jak na to:

Cibuli nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku rozehřejte tuk a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii, restujte 2 minuty. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a počkejte, až vyprchá. Nakonec vložte na kousky nakrájené kaki bez slupek a vařte další minutu. Zalijte džusem, přidejte koření a jemně osolte. Povařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.


Připravila: Marcela
Foto: Kaki Persimon Bouquet
25. 7. 2017



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

bažant
BAŽANT - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook