zapomenuté heslo

Marcipán: na chuť i pro zdraví?

Marcipán: na chuť i pro zdraví?
Bez této cukrářské hmoty si už jen těžko představíme přípravu mnoha dortů a jiných sladkostí. Co myslíte, může prospět i našemu zdraví?

Základními složkami marcipánu jsou mandle a cukr. A přestože i mandle patří mezi energeticky vydatné potraviny, nabízejí našemu organismu pěknou dávku zdraví. Skrývá se v nich totiž mnoho flavonoidů, které se považují za dobrou prevenci srdečně-cévních chorob. Mandle samozřejmě obsahují i mnoho tuků, a to mononenasycené mastné kyseliny i polynenasycené mastné kyseliny. Právě ty druhé přispívají k udržování správné hladiny LDL cholesterolu v krvi a podporují práci srdce, spolupůsobí i jako ochrana před kornatěním tepen. Kromě toho mandle ještě v sobě skrývají například prospěšnou vlákninu a dále draslík, hořčík nebo vápník.


Marcipánové pojednání

Příprava marcipánu, který původně pochází z Orientu, je v domácích podmínkách náročná, proto se vyplatí koupit už hotový kvalitní výrobek. Na jeho etiketě si ověřte, zda vůbec a kolik procent daný marcipán obsahuje; u některých produktů se lze dočíst, že se nepoužily mandle, ale třeba burské oříšky. Naopak pokud vsadíte na marcipán Dr.Oetker, spolehněte se na 40% obsah mandlí.


Jak ho používat?

  • Když 150 g kvalitního marcipánu vyválíte, pokryjete jím dort o průměru 26 cm.
  • Z marcipánu lze tvořit různé ozdoby (květiny, lístky, zvířátka) a pokud nejste příliš zruční, spolehněte se na vykrajovátka.
  • Ovšem marcipán ochutí také těsta a náplní.
  • A když vám nestačí světlý, obarvěte si ho potravinovými barvami nebo surovinami, které máte doma (například na obarvení 100 g marcipánu na hnědo použijte 1 zarovnanou kávovou lžičku kakaa, na žluto špetku kurkumy).


Čokoládové proužky s ovocem

Vyzkoušejte tento nepečený dezert a pohostěte jím třeba svou maminku, ostatně svátek matek je tu za pár dnů!

Suroviny asi na 50 kusů:

  • 150 g sušeného slazeného exotického ovoce (mango, papája, ananas)
  • 50 g Marcipánu Dr.Oetker
  • 2 až 3 polévkové lžíce rumu
  • 100 g mléčné čokolády
  • 1 balíček tmavé a 1 balíček světlé polevy


Jak na to:
Na přípravu proužků nakrájejte ovoce a marcipán na malé kostičky, promíchejte a zalijte rumem. Přiklopte a nechte macerovat asi 30 minut. Chlebíčkovou formu vyložte potravinovou fólií. Mléčnou čokoládu nalamte na kousky a v malém hrnku ve vodní lázni na mírném plameni rozpusťte. Polevy rozpusťte podle návodu a ustřihněte na sáčcích malé růžky. Rozpuštěnou tmavou polevu nalijte do formy a uhlaďte. Polovinu ovocné a marcipánové hmoty opatrně naneste na čokoládu. Rozpuštěnou bílou polevu nalijte v pruzích na ovoce s marcipánem, přitom lehce poklepávejte formou. Zbytek ovocné směsi naneste opatrně na polevu. Nakonec nalijte mléčnou čokoládu a vidličkou ji jemně a rovnoměrně rozdělte na povrch ovoce.Formu uložte asi na 10 minut do mrazáku, dokud čokoláda nezatuhne. Pak vyjměte dezert i s fólií z formy a fólii odstraňte. Překrojte jednou podélně a nakrájejte na proužky (asi 1 x 5 cm). Až do podávání nechte uložené v chladničce.


Text: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
3. 11. 2016
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

tapír
TAPÍR - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook