zapomenuté heslo

Na Štědrý den zdravě: nabízíme podrobný jídelníček!

Na Štědrý den zdravě: nabízíme podrobný jídelníček!
Je to vlastně vánoční tradice, dopřát si v tyto dny spoustu dobrého jídla. Pokud si ale hlídáte linii a nechcete své dobré stravovací návyky porušit ani na Štědrý den, nabízíme vám speciální odlehčené menu.

Připravili jsme ho společně s RNDr. Lucií Svobodovou, odbornicí na výživu a zdravý životní styl.

Snídaně: Vánočka ze špaldové mouky

Suroviny na 1 vánočku:
* 250 g špaldové mouky
* 50 g tmavého třtinového cukru
* 100 g másla
* 0,5 balíčku droždí
* 2 menší žloutky
* 125 ml mléka
* menší hrst rozinek (popřípadě brusinek)
* menší hrst mandlí nebo jiných ořechů
* vanilkový lusk
* špetka soli
* citronová kůra
* trocha rumu

Jak na to: Nejprve si připravte kvásek z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí. Než vzejde, namočte do rumu rozinky nebo brusinky. V míse utřete změklé máslo, cukr a žloutky. Do směsi přidejte pokrájené rozinky (brusinky), nasekané mandle, citrónovou kůru, sůl, vanilku, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše pečlivě promíchejte a na závěr přidejte asi 200 g špaldové mouky. Vypracujte těsto, lehce jej poprašte špaldovou moukou a nechte aspoň hodinu kynout v teple. Pak těsto na pomoučněném vále smíchejte se zbytkem špaldové mouky, a rozdělte ho na 9 proužků. Spodní patro pleťte ze 4, druhé ze 3 a vrchní ze 2 proužků. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 15 minut na 190 °C a poté ještě 20 až 30 minut na 170 °C.

Přesnídávka: Jablko zapečené s tvarohem, ořechy a sušeným ovocem

Suroviny na 4 porce:
* 4 jablka
* 40 g sušených meruněk nebo jiného ovoce
* 4 lžičky loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
* 200 g nízkotučného tvarohu
* skořice
* 4 lžičky javorového sirupu (případně datlového nebo z agáve)

Jak na to: Ořechy a sušené ovoce nakrájejte na malé kousky, zalijte trochou vody a krátce povařte. Směs smíchejte s tvarohem, javorovým sirupem a skořicí. Jablka zbavte stopek a jádřinců, vzniklou dutinu v nich vyplňte tvarohovou směsí. Jablka pak postavte do zapékací mísy, podlijte trochou vody a vložte do trouby - pečte dozlatova při 180 °C.

Oběd: Zelňačka s uzeným templem

Suroviny na 4 porce:
* 4 velké brambory
* 1 větší cibule
* 1 až 1,5 l vývaru nebo vody
* 1 balíček uzeného tempehu cca 190g
* lžička drceného kmínu, lžička sladké papriky, 2 až 3 bobkové listy, sůl, pepř
* bílé kysané zelí podle chuti (cca 1 hrnek)
* ovesné vločky jemné
* 1 až 2 lžíce řepkového oleje

Jak na to: Na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte brambory a tempeh - obojí nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete, zasypte drceným kmínem a sladkou paprikou, krátce orestujte a zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte kysané zelí bez šťávy. Zasypte vločkami a vařte, až jsou brambory měkké. Na talíři případně dozdobte lžící zakysané smetany.

Svačina: Chlebíček s tofu pomazánkou

Suroviny na 4 porce:
* celozrnná bageta
* 1 balíček uzeného tofu
* 2 cibule
* lžíce sójové omáčky Tamari
* sůl, pepř, česnek, bylinky – tymián, bazalka, oregano…
* čerstvá pažitka na ozdobu
* semínka na ozdobu (slunečnicová, dýňová, sezamová…)
* lžička oleje

Jak na to: Na oleji orestujte cibulku se solí, přidejte na kostky pokrájené tofu a zalijte asi 1 dl vody. Chvíli povařte, přidejte česnek nebo bylinky a rozmixujte. Dochuťte pepřem a sójovou omáčkou. Podávejte na celozrnném pečivu, posypte čerstvou pažitkou a nasucho opraženými semínky.

Večeře: Rybí polévka

Suroviny na 4 porce:
* 500 g rybího maso s kostmi (může být hlava a mlíčí)
* 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 1 cibule
* 1 až 2 lžíce oleje
* 1 až 2 vejce
* sůl, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, muškátový oříšek
* voda

Jak na to: V hrnci uvařte kousky ryby v osolené vodě a s kořením. Mezitím na oleji zpěňte cibulku, přidejte kořenovou zeleninu a společně orestujte do zlatova. Hotový vývar přelijte přes husté síto a do čistého vývaru vložte uvařené maso. Přidejte orestovanou zeleninu, chvíli společně povařte, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku lze zahustit vajíčkem nebo rozmixovat. Nakonec vmíchejte čerstvě posekanou petrželku.

Večeře: Kapr „po mlynářsku“

Suroviny na 4 porce:
* 4 porce kapra
* kmín
* sůl
* špaldová mouka nebo obalovací směs (jahelná, rýžová, kukuřičná mouka, sušený hrách)
* mletá paprika
* 2 lžíce oleje
* citrón
* 4 až 6 větších brambor
* citronová šťáva
* lžíce pikantní hořčice
* sůl, pepř
* 1 až lžíce olivového oleje
* petrželka

Jak na to: Kapra omyjte a osušte. Pak posypte hrubou mořskou solí a pokapejte citrónem, nechte chvíli odležet. Okmínujte, obalte ve směsi mouky a papriky a zprudka opečte na pánvi na lžíci oleje. Rybu přendejte na plech a dopečte v troubě. Podávejte s plátkem citrónu a lehkým bramborovým salátem: Uvařené brambory nakrájejte na plátky cca 0,5 cm široké. Připravte si marinádu z citrónové šťávy, hořčice a oleje. Přilijte ji k bramborám, přidejte posekanou petrželku, lehce promíchejte a podávejte.

Dobrou chuť a krásné Vánoce přeje Lucie Svobodová a redakce.

Připravila: Marcela
Foto: Lucie - Centrum zdraví
23. 12. 2014
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

opice
OPICE - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook