Neprávem opomíjený bulgur. Vyzkoušejte Tabbouleh

Neprávem opomíjený bulgur. Vyzkoušejte Tabbouleh
V české kuchyni je bulgur ještě stále málo známý a neprávem opomíjený. Přitom je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vitamíny, minerály a minimum tuku.

“Vláknina činí cca 16% hmotnosti, podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX. 

Bulgur se prodává světlý a tmavý (celozrnný), má oříškové aroma a připravuje se jako rýže – opláchnete ho pod tekoucí vodou a dáte na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. „Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo polévek,“ doplňuje Martin Moučka.

Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh.
 

Tabbouleh se slunečnicovými semínky

Suroviny:


Příprava:

  1. Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout.
  2. Do větší mísy na menší kousky nakrájíme rajčata, červenou cibulku, jarní cibulku, petržel a mátu. Vše dobře promícháme.
  3. Přidáme vychlazený bulgur, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a vše opět dobře promícháme.
  4. Podáváme vychlazený. Ideální na letní horké dny.

 

Připravila: Anna
Foto: Foodish
5. 6. 2015