Wellness

Světový den mléka: 28. května

Sbírání lístečků

Také si myslíte, že je fajn najít si každý den důvod k oslavě? Dnes to však bude velmi nealko! Každé čtvrté květnové úterý totiž už více než padesát let připadá na Světový den mléka.

Zaujalo nás, že prapůvod tohoto netradičního svátku se datuje rokem 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu pořádala lékařská konference. Odborníci mimo jiné debatovali o významu mléka a o jeho roli ve výživě.

Bílé zdraví

Co si mléku a výrobků z něj myslí Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského? „Je to nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro něj po celý život v různých formách neopominutelnou součástí jeho výživy a bez mléka se neobejde ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí,“ vysvětluje odborník a současně reprezentant projektu Bílé plus. A vzápětí dodává, že mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných složek: „Především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“

Mléčné výrobky a nasycené tuky

„Mléčný – tedy živočišný tuk – je tvořený ze dvou třetin nasycenými a pouze z jedné třetiny nenasycenými mastnými kyselinami, to je známá skutečnost. Je ale potřeba si uvědomit, že obsah mléčného tuku v mléčných výrobcích tvoří jen malou část z celkového složení výrobku. Konkrétně v případě mléka a jogurtů se jeho obsah pohybuje od 0 do 4 procent, v případě sýrů pak od 0 do 35 procent a podobně,“ připomíná odborník.

Aktuální vědecké názory rovněž nabádají, aby se důsledky konzumace různých mléčných potravin, třeba sýrů, neřídily jen na základě obsahu nasycených mastných kyselin. „Jedná se například o případný vliv na výskyt srdečních onemocnění či riziko infarktu. Potravinové zdroje nasycených mastných kyselin, jako jsou například zmíněné sýry, obsahují ale ještě další živiny s možným příznivým vlivem na riziko srdečních onemocnění a mrtvice.“

Trocha čísel

Uhádli byste, že v mléčném tuku se nachází kolem čtyř set mastných kyselin? A z nich pouze tři lze považovat za látky, které nepříznivě ovlivňují propustnost koronárních cév, pokud byste je konzumovali ve velké míře? Naopak obecně se ví, že mléčné produkty nabízejí řadu živin. „Vědecké studie ukazují, že mléčné výrobky jako součást zdravé výživy mají kromě své výživové hodnoty také celou řadu zdravotních účinků. Mléčné potraviny pozitivně přispívají ke zdravému stavu kostí, řízení tělesné hmotnosti, stejně tak k aspektům metabolického syndromu, jako je kontrola glukózy nebo krevního tlaku,“ připomíná Jiří Kopáček.

Základní rada tedy zní – jezte od každého trochu, myslete na pestrou stravu, včetně mléčných výrobků, a když ještě přidáte pravidelný pohyb a relaxační techniky pro čistou mysl, budete se cítit dobře.
 

Připravila: Marcela
Foto: archiv projektu Bílé plus
28. 5. 2013
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků