Wellness

Velikonoční pečení

Sbírání lístečků

Zapomeňte na pár dnů na diety a vychutnejte si svátky jary doslova do posledního drobečku. Co si upéct dobrého? Nabízíme vám dva tipy na tradiční velikonoční sladkosti.

Velikonoční beránek

 

Suroviny:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 1 kypřicí prášek
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
  • sádlo na vymazání formy + hrubá mouka


Jak na to

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou“ stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy a vložte do trouby. Pečte při 180 °C po dobu 40 až 60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo. Po vyjmutí z trouby formu zabalte do vlhké utěrky a počkejte, až zcela vychladne.

Opatrně beránka vyklopte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo.

Naše vychytávka: Pokud se vám ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

 

Minimazance v hrníčku

 

Suroviny na těsto:

  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 balení Droždí čerstvého Dr.Oetker
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 75 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 100 g citronátu
  • 50 g rozinek

Plus jeden žloutek na potření.

Jak na to

V mléce rozdrobte droždí. V míse smíchejte mouku se solí, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidejte ostatní suroviny a mléko s droždím, vypracujte těsto dohladka. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut na teplém místě kynout.

Na pomoučené pracovní ploše vytvořte váleček, rozdělte ho na 6 stejných dílů. Hrnečky vyložte papírem na pečení tak, aby asi 1 cm přečníval. Těsto naneste do hrnečků, ty dejte na plech. Potřete je rozšlehaným žloutkem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 °C (u plynové trouby stupeň 4) asi 30 minut.

Naše vychytávka: Pokud nemáte žáruvzdorné hrnečky, lze použít formy na muffiny.

Minimazance v hrníčku

Minimazance v hrníčku

 


Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker, Babiččina volba
25. 3. 2016

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků