zapomenuté heslo

Vyznáte se v obilovinách?

Vyznáte se v obilovinách?
Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Vyznáte se v nich? A víte, jak je správně připravit?

Během posledních několika desetiletí se nicméně tento pojem většinou zúžil na pšeničnou mouku a výrobky z ní, s čímž souvisí nejen rostoucí počet lidí, kteří mají vrozenou/získanou intoleraci pšeničné bílkoviny – lepku, ale také právě rostoucí počet lidí s nadváhnou.

Mnoho odborníků nabádá : „Začněte vařit a konzumovat v našich zeměpisných šířkách tradiční obiloviny – tj. jáhly, pohanku, oves, kroupy a nejezte dokola jen pečivo, knedlíky a těstoviny“.

Následující přehled a návody na přípravu jsou inspirací pro zdravý jídelníček. A ne abyste je po jednom nevydařeném pokusu hodily... třeba do žita! Důležité je naplnit jeden ze základních pilířů zdravého jídelníčku a tím je PESTROST!

TVRDÁ PŠENICE

Triticum durum – uvádím i latinské označení, protože právě to může být jediným vodítkem na obalu potravin, abyste zjistili, z jakého druhy byly vyrobeny. Je to druh pšenice, který se používá zejména v Itálii na výrobu těstovin. Opět velmi starý druh – vyskytovala se již v Egyptě, Řecku na Blízkém východě, velmi je rozšířena právě v celém středozemí.Má vyšší obsah proteinů než běžná pšenice, nicméně tento má jinou skladu a bývá podstatně lépe tolerován. Mouka a krupice z tvrdé pšenice se jmenuje SEMOLINA – proto se také někdy používá označení semolinové těstoviny – ty se připravují dle instrukcí na obalu – obvykle 7 minut varu – ale dente – tedy na zoubek, kdy nejsou zcela měkké, ale při skousnutí vnímáme pevnější jádro těstoviny.

KUS KUS

Je právě odnoží neboli maličkou těstovinou vyrobenou ze semoliny. Příprava je velmi snadná – odsypeme porci/dávku, propláchneme vodou, dáme do misky a zalijeme horkou hodou. Jak vodu přiléváme, vymícháváme kus kus vidličkou a chvilku necháme odstát, aby pohltil všechnu vodu. Ochutnáme, a když se nám zdá ještě tvrdý – přilijeme trochu horké vody.

Pšenice ŠPALDA

Je prastarý, nepřešlechtěný druh pšenice, vyjímečný jak svým složením, tak i jemnou ořechovou chutí. Obsahuje vyšší podíl bílkovin než běžná pšenice a to velmi kvalitní, stejně jako zajímavý tuk. Dá se koupit jednak v podobě mouky pro přípravu domácího pečiva, tak krupice – pro zahušťování polévek, na kaši, vloček i celých zrn. Pokud chceme uvařit celá zrna, doporučuji pšenici přebrat, propláchnout a namočit ve vodě v poměru 1:2 na nejméně 2 hodiny. Vaříme pak se špetkou soli zhruba 1,5 hodiny nebo cca 40 minut v tlakovém hrnci.

Pšeničný BULGUR

Je také špalda, ale drcená a obroušená. Připravuje se jako rýže – příprava je rychlá a hodí se tedy více do moderní kuchyně. Je zajímavá jako příloha, ale používá se i do salátů a dušených zelenin a mas.

Autor: Radka Krejčová poradce pro výživu www.enduraining.com
Foto: iStock
25. 10. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

tygr
TYGR - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook