zapomenuté heslo

Vyznáte se v obilovinách?

Vyznáte se v obilovinách?
Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Vyznáte se v nich? A víte, jak je správně připravit?

Během posledních několika desetiletí se nicméně tento pojem většinou zúžil na pšeničnou mouku a výrobky z ní, s čímž souvisí nejen rostoucí počet lidí, kteří mají vrozenou/získanou intoleraci pšeničné bílkoviny – lepku, ale také právě rostoucí počet lidí s nadváhnou.

Mnoho odborníků nabádá : „Začněte vařit a konzumovat v našich zeměpisných šířkách tradiční obiloviny – tj. jáhly, pohanku, oves, kroupy a nejezte dokola jen pečivo, knedlíky a těstoviny“.

Následující přehled a návody na přípravu jsou inspirací pro zdravý jídelníček. A ne abyste je po jednom nevydařeném pokusu hodily... třeba do žita! Důležité je naplnit jeden ze základních pilířů zdravého jídelníčku a tím je PESTROST!

TVRDÁ PŠENICE

Triticum durum – uvádím i latinské označení, protože právě to může být jediným vodítkem na obalu potravin, abyste zjistili, z jakého druhy byly vyrobeny. Je to druh pšenice, který se používá zejména v Itálii na výrobu těstovin. Opět velmi starý druh – vyskytovala se již v Egyptě, Řecku na Blízkém východě, velmi je rozšířena právě v celém středozemí.Má vyšší obsah proteinů než běžná pšenice, nicméně tento má jinou skladu a bývá podstatně lépe tolerován. Mouka a krupice z tvrdé pšenice se jmenuje SEMOLINA – proto se také někdy používá označení semolinové těstoviny – ty se připravují dle instrukcí na obalu – obvykle 7 minut varu – ale dente – tedy na zoubek, kdy nejsou zcela měkké, ale při skousnutí vnímáme pevnější jádro těstoviny.

KUS KUS

Je právě odnoží neboli maličkou těstovinou vyrobenou ze semoliny. Příprava je velmi snadná – odsypeme porci/dávku, propláchneme vodou, dáme do misky a zalijeme horkou hodou. Jak vodu přiléváme, vymícháváme kus kus vidličkou a chvilku necháme odstát, aby pohltil všechnu vodu. Ochutnáme, a když se nám zdá ještě tvrdý – přilijeme trochu horké vody.

Pšenice ŠPALDA

Je prastarý, nepřešlechtěný druh pšenice, vyjímečný jak svým složením, tak i jemnou ořechovou chutí. Obsahuje vyšší podíl bílkovin než běžná pšenice a to velmi kvalitní, stejně jako zajímavý tuk. Dá se koupit jednak v podobě mouky pro přípravu domácího pečiva, tak krupice – pro zahušťování polévek, na kaši, vloček i celých zrn. Pokud chceme uvařit celá zrna, doporučuji pšenici přebrat, propláchnout a namočit ve vodě v poměru 1:2 na nejméně 2 hodiny. Vaříme pak se špetkou soli zhruba 1,5 hodiny nebo cca 40 minut v tlakovém hrnci.

Pšeničný BULGUR

Je také špalda, ale drcená a obroušená. Připravuje se jako rýže – příprava je rychlá a hodí se tedy více do moderní kuchyně. Je zajímavá jako příloha, ale používá se i do salátů a dušených zelenin a mas.

Autor: Radka Krejčová poradce pro výživu www.enduraining.com
Foto: iStock
25. 10. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

netopýr
NETOPÝR - voda


Doporučujeme



Poslední drby

Papule
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook