zapomenuté heslo

Želé, želatina a želatinový ztužovač: vyznáte se v nich?

Želé, želatina a želatinový ztužovač: vyznáte se v nich?
Hodí se na sladkosti i slané pokrmy, to asi víme všichni. Ovšem který výrobek a kdy je lepší použít? Prozradíme vám to!

V obchodech jsou běžně k dostání tyto produkty: dort-želé, cukrárenské želé, želatina a želatinový ztužovač.

Želatina je…

… vhodná pro přípravu sladkých i slaných dobrot, včetně oblíbených aspiků nebo domácích sulců. Sáhnout můžete jak po práškové variantě, tak po želatině v plátcích. Pokud vám jde hlavně o rychlost a milujete sladké, pak ovšem zkuste želatinový ztužovač.

Mletá želatina

Jak se připravuje? Do hrnce dejte 3 až 4 polévkové lžíce vody, přisypte obsah sáčku a počkejte asi 10 minut, dokud nenabobtná. Za stálého míchání hrnec zahřívejte tak, aby se želatina úplně rozpustila. Přidejte 2 lžíce krému (ovocné šťávy, směsi na tlačenku – podle receptu), promíchejte a vmíchejte zpět do zbylého krému (nebo zmiňované šťávy a podobně). Dále postupujte podle konkrétního receptu. Při přípravě rosolů a aspiků smíchejte obsah sáčku s 500 ml vody nebo nálevu a nechte asi 10 minut nabobtnat. Za stálého míchání zahřejte, aby se želatina rozpustila, a vlažnou ji dále zpracujte.

Želatina v plátcích

Postupujte stejně jako u práškové želatiny, jen vody použijte o trochu méně. K přípravě slaných pokrmů můžete k rozpuštění želatiny použít i nálev z 500 ml vody, velké cibule, bobkového listu, celého nového koření a pepře. Vše nechte přejít varem. Dochuťte octem, solí, cukrem a v takto připraveném nálevu želatinu rozpusťte.

Želatinový ztužovač

Tento originální výrobek uvedla na trh značka Dr.Oetker (50 g stojí 21,90 Kč). Želatinový ztužovač užijete za studena na přípravu nejrůznějších dortů a dezertů. Co je dobré vědět? Jeden sáček odpovídá šesti plátkům želatiny a vystačí na přípravu až 700 gramů hmoty.
Jak na to? Obsah sáčku smíchejte se 100 ml vody a přidejte třeba do tvarohu, smetany, jogurtu a podobně Takto vyrobený krém vylepšete ovocem a použijte ho například na dort. Moučník s želatinovou hmotou nechte ztuhnout v chladničce dvě hodiny.
Náš tip: Pokud máte rádi dorty s kousky ovoce a používáte mražené plody, obalte je nejprve ve trošce tohoto ztužovače a pak zalijte dortovým nebo cukrárenským želé. Šťáva z ovoce lidově řečeno nepustí šťávu, tím páde nepromáčí korpus a samotné ovoce bude vypadat jako čerstvé.

Cukrárenské želé je…

... výrobek rostlinného původu vyrobený na bázi agaru. Pomocí něho vytvoříte vysokou a pevnou vrstvu želé na dorty, zákusky či jiné moučníky i na poháry. Hodí se hlavně tehdy, když chcete dosáhnout vyšší vrstvy želatiny. Je to opravdu jednoduché: smíchejte obsah sáčku s 500 ml tekutiny, minutu povařit, za stálého míchání nechte vychladnout a použijte na sladkosti.

Dort-želé je…

… také produkt rostlinný, avšak vyrobený na bázi karagenanů z mořských řas. Na rozdíl od cukrárenského želé na něj vsaďte, až budete vytvářet tenkou vrstvu želé. Rovněž jeho použití je snadné: spojte obsah sáčku se 2 až 3 lžícemi cukru, přilijte 250 ml vody nebo ovocné šťávy, důkladně promíchejte a minutu povařte. Nechte za stálého míchání vychladnout a ještě vlažným želé polijte ovoce na dortu.


Připravila: Marcela s využitím zdroje Dr.Oetker
Foto: Dr.Oetker (na přípravu dortu byl použitý želatinový ztužovač)
3. 5. 2017



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

vlk
VLK - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook