Už jste si někdy připravili jáhly?
Jedna z nejstarších obilovin na světě. Skvělá bezlepková potravina. Donedávna byla zcela opomíjená. Jáhly mají vysoký obsah vitaínů skupiny B, beta karotenu a minerálních látek. Tradiční je příprava jáhlelné kaše a často se používají jako zavářka do polévky. Chutně uvařené se dají použít jako příloha k rozmanitým zeleninovým, luštěninovým i masitým pokrmům.
Příprava jáhel:
Před vařením je spařte horkou vodou – tím se zbavíte jakékoliv obilné pachutě, která může někomu vadit. Doporučuji klidně i 2x po sobě. Prolijeme horkou vodou, chvíli necháme stát, propláchneme, odkapeme a ještě jednou. Teprve potom dáme vařit. Jáhly vaříme podobě jako bílou rýži – tj. 1 : 2 s vodou, když se začnou vařit, ztlumíme plamen a dovaříme pomalu asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá (v běžném hrnci – není třeba tlakový). Pokud je použijeme na přílohu nebo se zeleninou, jemně na začátku vaření osolíme. Oblíbené jsou zejména sladké jáhlené kaše – na snídaně nebo druhé večeře pro sportovce, kdy se po uvaření může (ale nemusí) přidat trochu mléka, nastrouhané jablko nebo hruška, kousky švestek, rozinek, zasypat skořicí a nehubnoucí si mohou dovolit i zákápnout medem a hoblinku másla.
Autor: Radka Krejčová
Foto: istock
7. 5. 2020