zapomenuté heslo

Bez černý

Bez černý
Na některých místech můžete léčivé květy trhat ještě v červenci, od září pak zase drobné plody – bezinky. Proč? O bezu černém se totiž říká, že dokáže pomoci téměř všem chorobám.

Mnoho rostlin je obestřeno rouškou tajemství, historek a legend, a nejinak je tomu také u bezu. Mimo se traduje, že kdo sní v poledne na svatého Jana kosmatici neboli smažený bezový květ, bude celý rok jako rybička. A i kdybyste na pověry nedali, kosmatici zkuste, ostatně připravovaly ji ještě naše babičky.
 

Co kdy sbírat

V lidovém léčitelství se bez černý může zpracovat doslova „od hlavy až k patě“, tedy květ, plod, list, kořen i kůra. Někde ještě máte šanci posbírat květy, přesně řečeno odstřihnout celá květenství a sušit je na lískách nebo po jednom zavěšené na provázku. Listy se mají trhat v květnu až v červnu, kůra se loupe v březnu až dubnu (má podobné účinky jako listy, jen silnější). A v září až říjnu zase budete sbírat plody. Za nejúčinnější část bezu se však se považuje kořen.
 

Co skrývá

Bez obsahuje glykosidy, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, cholin (v organismu se mění na látku s protirakovinovými a protisklerotickými účinky), barviva, pektin, vitamíny, minerály a stopové prvky (například vápník, železo, hořčík, měď, fosfor, zinek a jiné) a další zdravé látky.
 

Co nabízí

Nejčastěji se na bez černý sází při chřipkách a nachlazeních, dále při potížích s dýchacími cestami (při kašli, chrapotu či angíně). Uleví vám však i od bolestí (hlav, zad, ischiasu…) a pomáhá léčit dnu a revmatismus, protože z těla odvádí přebytečnou kyselinu močovou. Rovněž se využívá při chorobách souvisejících s trávicím traktem a ledvinami (mimo jiné přispívá k rozpouštění močových kaménků). Ještě upravuje krevní tlak, díky složce zvané rutin se naše cévy stávají pružnějšími a tak bychom ve výčtu účinků bezu černého mohli pokračovat.
 

Čaj z květů

Odměřte 4 lžičky sušeného květu bez stopek, zalijte půl litrem vařící vody, po 10 minutách luhování sceďte. Pijte několik šálků denně.
 

Bezinkový sirup

Plody bez třapin podlijte vodou a vařte 15 minut, průběžně je mícháním drťte. Odstavte, po 12 hodinách přelisujte přes pláténko. Šťávu několik hodin sedimentujte, pak ji zahřejte na 80 až 90 stupňů a za stálého míchání vsypte cukr (na 1 litr 1700 g cukru), případně lze přidat kyselinu citronovou (na 1 litr asi 10 až 12 g). Až se cukr rozpustí, vařte ještě 5 minut, pak odstavte. Uchovávejte v dobře uzavřených lahvích.


Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla nakladatelství Eminent
Foto: iStock
23. 6. 2017
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

lidoop
LIDOOP - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook