zapomenuté heslo

Chutné a zdravé jahody

Chutné a zdravé jahody
Sezona čerstvých šťavnatých plodů netrvá dlouho, tak si ji vychutnejte. A pokud byste si jahodovou chuť chtěli připomenout i později, využijte mrazák, zavařte je nebo z nich připravte marmelády a džemy.

Největší výhoda jahod? Má je rád skoro každý, k jejich konzumaci se nemusíme na rozdíl od jiných zdravých potravin nutit. Přitom nijak nezatěžují kalorické tabulky, obsahují velké množství vody, ale také řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a samozřejmě přirozený cukr. Z dalších látek jmenujme například vlákninu nebo třísloviny, což jsou látky působící mimo jiné dezinfekčně (pomáhají pak například při léčbě zánětů).


Spolehlivé antioxidanty

O jahodách se uvádí, že posilují náš imunitní systém, přispívají ke snížení krevního tlaku, rovněž fungují jako přirozené diuretikum (podporují vylučování kyseliny močové). Z dalších užitečných funkcí připomeňme, že dokážou eliminovat stres, ale i únavu. Od věci však není ani zmínka o těchto plodech jako o přirozených antioxidantech, což jsou látky neutralizující škodlivé volné radikály. Díky tomu se spolupodílejí například i na prevenci arteriosklerózy, zlepšují průtok krve tepnami.
 

Na mozek i střeva

Z dalších pozitivních účinků jahod ještě zmiňme, že nabíjejí naše mozkové buňky, povzbuzují práci štítné žlázy, zmírňují problémy související s trávicím systémem i usnadňují pohyb potravy střevy. Tak si vychutnejte! Například v lahodném dezertu, který ocení děti i dospělí.
 

Nepečený jahodový tunel

Suroviny:

- 250 g čerstvých jahod
- 400 g zakysané smetany
- 70 g moučkového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
- 100 ml vody
- dětské nebo dlouhé cukrářské piškoty

Jak na to:

Na přípravu krému nakrájejte 2 až 3 jahody na plátky, zbytek ovoce na malé kousky. Zakysanou smetanu, cukr a vanilínový cukr smíchejte a přisypte nakrájené plody. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a vmíchejte do jahodového krému. Důkladně zamíchejte.
Spodek chlebové formy nebo formy na srnčí hřbet (30 x 11 cm) poklaďte plátky jahod. Na ně nalijte jahodový krém a na vrch položte hustě piškoty. Dejte na 1 hodinu ztuhnout. Před podáváním vyklopte z formy a nakrájejte na plátky. Skladujte v chladničce.


Připravila: Marcela
Foto: archiv firmy Dr.Oetker
19. 5. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

vlk
VLK - země


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook