zapomenuté heslo

Dobromysl obecná pro zlepšení nálady

Dobromysl obecná pro zlepšení nálady
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je nenápadná modrofialově kvetoucí trvalka. Známe ji jako koření pod názvem oregano. Můžeme se setkat i s lidovými jmény „zimní majoránka“, „pamajorán“ nebo „voněkras.“

Léčivé účinky

 

Zevně ji používáme při:

  • bolení v krku jako kloktadlo
  • zánětech v ústní dutině na vyplachování
  • špatně se hojících ranách jako obklady
  • posilujících koupelích zejména pro slabší děti


Vnitřně:

  • při zažívacích obtížích, nechutenství
  • k uvolnění křeče
  • jako mírné antidepresivum
  • proti stresu, napětí, podrážděnosti
  • při migrénách způsobených nervovým vypětím
  • při epilepsii a poruchách spánku
  • proti zimomřivosti, zejména na prohřátí během spánku
  • během nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích
  • při úporném kašli
  • pro zvýšení vylučování žluči


Dávkování:

Nejčastěji používáme odvar či nálev. Při kašli, rýmě a migrénách se dobře osvědčilo vdechování par (inhalace). Pro přípravu nálevu (čaje) použijeme 1-2 lžičky drcené dobromysli, zalejeme horkou vodou a necháme 15 minut luhovat. Při přípravě odvaru napřed drogu ještě asi 3 minuty povaříme. Podáváme 3x denně, vždy před jídlem. Pro používání dobromysli nejsou žádná omezení.

 

Využití v kuchyni

Oregano je hojně využíváno zejména v italské kuchyni k dochucení těstovin, mas a rajčatových jídel. Neodmyslitelně patří zejména k přípravě pizzy. Výborně se kombinuje třeba s bazalkou. S dobromyslí se ale setkáme i v mexických jídlech, například v chilli con carne, kde doplňuje chuť chilli. Můžeme ji použít i do karbanátků, jídel se zapečeným sýrem, zapečených brambor nebo dušené zeleniny.

 

Kdy sklízet a jak uchovávat

Sklízíme kvetoucí nebo nakvétající nať v průběhu června až srpna, někdy i v září. Nežádoucí je nať s plody, odkvetlá nebo příliš dřevnatá. Nejvhodnější doba pro sběr je těsně před polednem, kdy je obsah silic nejvyšší. Stonky odřezáváme cca 5 cm od země. Silná rostlina zvládne za období 2-3 sklizně.


Dobromysl sušíme velmi opatrně, buď rozloženou, nebo ve svazečcích na stinném místě. Nejvhodnější je nechat ji schnout při přirozené nebo umělé teplotě nepřekračující 35 oC. Silice se při vyšších teplotách velmi rychle odpařují. Droga nesmí při sušení zhnědnout, měla by mít tmavě zelenou barvu, výrazné aroma a typickou nahořklou chuť.


Dobromysl skladujeme v papírových nebo jutových pytlích v tmavé místnosti. Listy je také možné zamrazit nebo naložit do oleje či octa.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
9. 7. 2015



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

tapír
TAPÍR - země


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook