zapomenuté heslo

Dýňový olej: elixír zdraví na talíři

Dýňový olej: elixír zdraví na talíři
Sezona dýní je tu a s ní přišel i čas k malému zamyšlení, co vše by se z nich dalo zužitkovat. Pokud ještě neznáte dýňový olej, my vám ho právě nyní představíme.

Proč si myslíme, že by právě tento olej měl patřit do vaší domácnosti? Obsahuje hojně vitamínu E a nenasycených mastných kyselin, ale i jiné zdraví prospěšné látky jako vitamíny A či C a dále například zinek, selen, hořčík, fosfor a karoten. Připomeňme si, že nenasycené mastné kyseliny přispívají ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Díky tomu se eliminuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, ale také se posiluje imunitní systém, zlepšuje se kvalita kůže a podobně.

Dostaveníčko v kuchyni

Tip pro odvážné: abyste využili pozitivních vlastností dýňového oleje pro své zdraví, postačí, když si denně dáte jednu lžičku. Nejde vám tato léčivá kúra „pod nos“? Nevadí, pak zkuste tento olej při přípravě pokrmů. Primárně se doporučuje používat ho za studena do oblíbených (nejen) zeleninových salátů a nejrůznějších pomazánek, včetně tvarohových, případně ho lze zahřát, avšak krátce a do maximálně 120 °C. Co vás možná překvapí, je jeho originální chuť, připomínající opražené oříšky. Což je důvod, proč se také hodí při přípravě sladkých pokrmů, včetně palačinek nebo různých kaší, zkuste ho například s ovesnou.

Štýrská inspirace

Tradice výroby dýňového oleje se počítá v řádech staletí, což však neznamená, že bychom v minulosti nenašli inspiraci pro současnost. Například v rakouském Štýrsku se tento „Kürbiskernöl“ vyráběl nejprve podomácku, ovšem více vás patrně bude zajímat, že zdejší specialitou je pesto z dýňového oleje a semínek, které se používá na špagety.

Příprava netradičního pesta

Nachystejte si 50 g dýňových semínek, 10 ml dýňového oleje Vasco da Gama, 4 stroužky česneku, parmazán a sůl. Potom semínka nasucho opražte. Jakmile zezlátnou a začnou praskat, přendejte je na talíř nebo do misky. Až vychladnou, dejte je společně s kousky parmazánu a česnekem do mixéru, který vše nadrobno naseká. Přidejte ještě dýňový olej a lžičku soli, důkladně promíchejte. A kdybyste pesto nesnědli najednou, přendejte ho do sklenice s uzávěrem; v lednici pak vydrží několik dnů. Ostatně tuto zásadu je třeba dodržovat i při skladování samotného dýňového oleje – v uzavřené láhvi v chladu. Nezapomeňte, že tento olej na vzduchu oxiduje.

Tip do koupelny. Nebo i ložnice?

Ovšem dýňový prospěje nejen vnitřně, ale i zevně. Když vás třeba trápí bolavá záda nebo máte namožené svaly, i doma můžete zkusit jemnou masáž právě s pomocí tohoto přírodního prostředku. Co třeba ve dvou?


Připravila: Marcela
Foto: Stock.XCHNG
19. 6. 2015
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

pes
PES - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji
suzhz
výhra vína Kořínek
Dobrý den, chci se zeptat výherců vína Kořínek, zda obdrželi výhru ?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook