zapomenuté heslo

Hlíva ústřičná: zdraví ve vaší kuchyni

Hlíva ústřičná: zdraví ve vaší kuchyni
Falešná dršťková nebo guláš, s těstovinami, na topinkách, naložená… Hlíva ústřičná se v našich kuchyních neztratí. Víte však, že je i zdravá?

Hlíva ústřičná u nás už dávno zdomácněla, avšak jejím skutečným domovem je Čína. Najdete ji nejčastěji v listnatých a smíšených lesích, ovšem v daleko větší míře se samozřejmě pěstuje uměle. Ostatně můžete si to zkusit i sami. A proč ji vlastně máme tak rádi? Někteří lidé přirovnávají chuť hlívy k lahodnému telecímu masu, které si přece jen nedopřáváme tak často.

Zdraví z přírody

Hlíva nabízí celou řadu prospěšných složek, například vitamíny C a řady B, hojně minerálů, zejména pak draslíku a fosforu, dále i kyselinu olejovou, linolenovou nebo rostlinné steroly (snižují hladinu cholesterolu v krvi).

Kdy nám prospěje?

Tradiční čísnká medicína považuje hlívu za jeden z přírodních prostředků prodlužujících život. Rovněž se využívá k posílení cévního systému (potlačuje degenerativní změny cév), imunity (celkově zvyšuje obranyschopnost organismu), odstranění očního tlaku, k léčení ztuhlých svalů, šlach či kloubů. Tato houba je také předmětem zájmu mnoha výzkumů, protože se má za to, že může přispět k léčbě nádorů. Pomoc nabízí i diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Navíc se rovněž považuje za vhodný doplněk redukčních diet.

Jak ji používat

Sami si můžete zdraví z hlívy ordinovat například v případě snižování hladiny cholesterolu v krvi. V tomto případě se denně doporučuje přijmout 3 až 9 gramů sušené hlívy v prášku (pokud byste se chtěli spolehnout na čerstvé houby, je třeba počítat s desetinásobkem uvedené gramáže). Při arterioskleróze se potom uvádí používat denní dávku v rozmezí 6 až 12 gramů sušené hlívy. A pokud byste chtěli užitečnou houbou posilovat svůj imunitní systém, potom po dobu jednoho měsíce konzumujte 10 g prášku a na zmiňovanou ztuhlost svalů, šlach a kloubů užijte jednorázově až 20 g sušených hub.

Udělejte si sami

Usušit houby a vyrobit z nich prášek můžete i vy, sušením se zachovává maximum výživných látek. Houby nakrájejte na 2 až 3 mm široké plátky, položte na čistý savý papír, nebo plátky navlékněte na niť a zavěšte na místo s dobrým přístupem vzduchu bez přímého slunce. Další řešení nabízí oblíbené sušení v troubě.

Usušené plátky uložte například v papírovém sáčku na suché místo a po několika týdnech je rozdrťte v hmoždíři. Prášek nasypte do vzduchotěsné nádoby a až ho budete chtít používat, nasypte ho třeba do čaje nebo polévky.


Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé houby podle bylináře Pavla (vydalo nakladatelství Eminent)
Foto: iStock
9. 6. 2017
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

tygr
TYGR - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook