zapomenuté heslo

Máta peprná - mentolový pomocník

Máta peprná - mentolový pomocník
Léčivé účinky této byliny znali již staří Egypťané, avšak její využití není pouze v léčitelství, používá se taktéž jako přísada do pokrmů či do kosmetických výrobků.

Máta peprná má kopinaté, vejčité listy, které mají výraznou chuť i vůni. Její lodyha je chlupatá a květy mají růžovo-fialovou barvu. V našich podmínkách je nečastější pěstování máty vodní, klasnaté, kadeřavé či právě peprné, tento druh je v podstatě také nerozšířenější a nejznámější po celém světě.


Léčivé účinky

  • pomáhá uvolňovat ucpaný nos
  • je účinná na překyselení a pálení žáhy
  • usnadňuje trávení
  • pokud trpíte mořskou nemocí a nevolností, pomůže vám mátový čaj
  • na rychlejší hojení poraněné kůže je zase účinný obklad
  • přináší celkovou úlevu po jídle a při nafouklém břiše
  • podporuje chuť k jídlu
  • nálev z máty je vhodné kloktat při bolestech v krku
  • je účinná na plynatost, zažívací potíže a střevní křeče
  • jelikož má dezinfekční účinky, pomáhá léčit chřipku, nachlazení a ostatní nemoci dýchacích cest
  • inhalace nálevu má uklidňující účinky, což je dobré využít například při nespavosti, stresu, pocitu napěti a bolestech hlavy
  • masáž mátovým olejem potlačuje bolest svalů a nervů


Konzumace v čajových směsích je bez omezení, ovšem pijete-li ji samotnou, je potřeba si každých 10 dnů užívání, udělat 7 denní pauzu.


Využití v kuchyni

Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť.
Najít ji můžete také jako přísadu v bonbónech, likérech nebo čokoládových náplních.
Pokud vás trápí nachlazení nebo mu chcete předejít, přidávejte si do čaje mátový sirup. V teplých letních dnech se naopak hodí osvěžující nápoj Mojito, jehož neodmyslitelnou přísadou je právě máta.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty sušte stejně jako nať, pokud však použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 35 °C.


Čerstvou mátu je nutné spotřebovat co nejdříve, protože velmi rychle vadne. V sušené formě ji můžete uchovávat maximálně jeden rok, a to v uzavíratelných nádobách, na suchém, temném místě. Listy je možno navíc i zamrazit nebo zakonzervovat v oleji a octu.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
1. 9. 2017
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

had
HAD - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook