zapomenuté heslo

Ořechy: jak nám prospějí - 2. díl

Ořechy: jak nám prospějí - 2. díl
Minulý týden jsme si připomněli, co dobrého nám dokážou poskytnout ořechy, a nyní se už zaměříme na konkrétní druhy. Představíme si vlašské a lískové oříšky a navíc také mandle.

Tyhle malé zdroje energie se obecně považují za něco nezdravého, ale opak je pravdou. Jak připomíná Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, když si denně zobnete doslova několik oříšků, můžou vám jen prospět.

 

Vlašské ořechy

Jádra plodů ořešáku královského patří mezi jedny z nejstarších potravin, které lidé konzumovali patrně už v mladší době kamenné. „Nabízejí vysoký podíl tuku (cca 70 procent) a bílkovin (asi 18 procent - podobně jako maso) a mnoho dalších látek, jako vitamíny B a E, kyselinu listovou, mangan, hořčík, draslík, železo a selen. Díky obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhají tělu bojovat s méně příznivými tuky, snižují cholesterol, krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a celkově působí protizánětlivě,“ uvádí odbornice.

Na nespavost i akné

Vlašské ořechy dále podporují rozvoj myšlení, paměti a schopnosti soustředit se a také vám přijdou vhod, když trpíte nespavostí (obsahují hormon spánku zvaný melatonin). Nemusíte je ale konzumovat pouze ve formě vyloupaných jader, vynikající je i olej z nich lisovaný, který se přidává například do salátů.

Aby toho nebylo málo, listy a slupky vlašských ořechů se uplatňují v kosmetice i farmacii. Nálev z listů má antiseptické vlastnosti, používá se k obkladům na opruzenou pokožku nebo aknózní pleť. A pokud chcete zregenerovat a oživit přirozenou tmavou barvu vlasů, opláchněte je nálevem z listů ořešáku.

 

Lískové ořechy

Tyto plody lísky obecné nyní budeme používat častěji, bez nich se totiž neobejde mnoho druhů cukroví. Proč? „Ačkoli v nich nenajdete téměř žádné sacharidy, patří mezi nejsladší ořechy. Obsahují kolem 60 procent kvalitních tuků, působí tedy opět jako prevence kardiovaskulárních a neurologických obtíží. Jejich konzumací zlepšujeme paměť a zbavujeme se stresu a napětí,“ uvádí Lucie Svobodová. Dále představují bohatý zdroj dobře vstřebatelných bílkovin (cca 14 procent), vitamínu E, C, vlákniny, karotenu, kyseliny listové a minerálních látek (měď, železo, bor, hořčík, fosfor…).

Kdy vám prospějí

Lískové ořechy pomáhají rozpouštět ledvinové kameny, jsou významné v prevenci osteoporózy a celkově posilují organismus. Blahodárně působí i na úpravu menstruačního cyklu. Ovšem vsadit na ně můžou všichni, které trápí hemeroidy či křečové žily - v těchto případech si uvařte nálev z listů a aplikujte obklady nebo sedací koupele.
Z lískových ořechů se také lisuje olej, který nachází uplatnění jak v kuchyni, tak i v péči o pleť a vlasy. Podporuje prokrvení pokožky, hodí se pro všechny typy pleti, včetně aknózní.

Máme rádi mandle

Zmiňujeme je, i když nejde o „pravé“ ořechy. Mandloň obecná paří mezi peckovice, jejíž plody v sobě ukrývají jádra bohatá na zdraví prospěšné látky. Díky tomu, co mandle obsahují, se zařazují mezi takzvané super potraviny. O nich se uvádí, že brání nádorovému bujení. „Stejně jako ostatní ořechy obsahují mandle velký podíl kvalitních tuků (cca 50 procent) a bílkovin mají dokonce více než maso (jde o přibližně 25 procent). Pokud je pravidelně zařazujeme do jídelníčku, výrazně tím zlepšujeme stav kardiovaskulárního a nervového systému. Dále díky vysokému obsahu vápníku, hořčíku a vitamínu E pomáhají při bolestech hlavy i při menstruačních obtížích,“ říká Lucie Svobodová.

Do koupelny i do kuchyně

Ostatně vitamín E jako účinný antioxidant brání pokožce v tvorbě vrásek. Což je důvod, proč se s mandlovými výtažky často setkáváte v kosmetických výrobcích. Mandlový olej platí na suchou i ekzematickou pleť a „nasazuje se“ jako účinná přírodní zbraň proti tvorbě lupů či lámavosti nehtů.


„Z mandlí se vyrábí výživově hodnotné mandlové mléko či máslo. Mandlové mléko představuje alternativu mléčné stravy pro děti i dospělé alergické na kravské mléko, nebo pokud chcete omezit spotřebu klasických mléčných výrobků. A mandlové máslo? Je skvělou složkou zdravých domácích dezertů, obilných kaší nebo se uplatní jako pomazánka na pečivo i palačinku. Po přimíchání kakaového prášku a případně doslazení sladem, medem nebo javorovým, agáve či datlovým sirupem získáte napodobeninu sladké oříškové pomazánky,“ nabízí chutné a zdravé tipy Lucie Svobodová.

A které ořechy probereme příště? Těšit se můžete na pekanové, dále para ořechy a také pistácie.

Připravila: Marcela
Foto: Lucie – Centrum zdraví
11. 11. 2014



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

havran
HAVRAN - kov


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook