zapomenuté heslo

Skořice chutná i léčí

Skořice chutná i léčí
Dokážete si představit pečení sladkostí bez skořice? V každé kuchyni má toto koření své nezastupitelné místo. Ovšem skořice nejen voní a chutná, ale také prospívá zdraví.

Možná jste už slyšeli, že skořice se doporučuje cukrovkářům, lidem s rakovinou nebo leukémií, rovněž prý zlepšuje práci mozkových buněk. Tato odvážná tvrzení, vycházející ze zahraničních studií, zatím nejsou uvedená v běžný život, navíc se objevují i protichůdné názory. Co je však jisté? Když si každý den malinko okořeníte život skořicí, určitě nic nezkazíte.

 

Braňte se virózám

Skořice se řadí k takzvaným zahřívacím kořením, patrně i proto se stala součástí oblíbených svařáků a punčů. Ovšem využít jejích zahřívacích schopností můžete i nyní. Jarní počasí se teprve teď ukazuje ve své pravé podobě, což nahrává i mnoha virózám. Až si tedy budete vařit ovocný čaj, zkuste ho ochutit i špetkou skořice. U tohoto koření se navíc ukazují i dezinfekční účinky, což je dobré vnímat také preventivně; ostatně proč čekat, až vás přepadne infekce, když se můžete bránit předem. A k horkému čaji si pak dopřejte něco sladkého, samozřejmě se skořicí! Vyzkoušejte například:

 

Hruškové řezy se skořicí


Na těsto:

  • 250 g změklého másla nebo margarínu
  • 200 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • 50 g sekaných mandlí

 

Na náplň:

  • 1 kg hrušek
  •  300 ml bílého vína
  • 100 g cukru
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
  • 1 balíček čirého Dort-želé Dr.Oetker
  • 200 ml studené vody
  • 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou

 

Na ozdobení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka skořice
  • 2 zarovnané polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná polévková lžíce kakaa

 

Postup

Do mísy dejte máslo nebo margarín, cukr, vanilínový cukr a vejce a vše vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený papírem na pečení a posypte sekanými mandlemi. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 18 minut (v elektrické troubě při 180 °C, v horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové troubě na stupeň 3). Horký plát vyklopte na papír posypaný moučkovým cukrem, papír na pečení ze spodu rolády potřete studenou vodou a opatrně stáhněte. Ještě teplý korpus po šířce rozřízněte na dvě poloviny.

Na náplň oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Víno, cukr, skořici a dort–želé dobře promíchejte, svařte a přidejte hrušky. Za občasného promíchání uveďte do varu (doba varu: asi 2 minuty). Vodu s pudingovým práškem rovněž dobře promíchejte a zašlehejte do horkých hrušek. Za stálého míchání nechte přejít varem a odstavte z plotny. Kolem korpusu dejte rámeček z třikrát přeloženého alobalu. Pak ho potřete náplní, zakryjte druhým plátem a opatrně přitlačte. Na 3 hodiny uložte do chladničky.

Na ozdobení ušlehejte smetanu se skořicí, cukrem a smeta-fixem dotuha a vychladlý korpus rovnoměrně potřete. Z papíru na pečení vystřihněte šablonu ve tvaru hrušky, položte ji na povrch moučníku a lehce poprašte kakaem. Šablonu opatrně odstraňte, moučník nakrájejte na jednotlivé díly a máte hotovo.


Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
25. 12. 2014
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat

Soutěž




Energie dne

kondor
KONDOR - země


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook