Medicína

Co všechno zrcadlí obličej podle tradiční čínské medicíny

Sbírání lístečků

Jiskra v oku souvisí se zdravým srdcem, ranní oteklost s problémem v plicích. Náš obličej je výkladní skříň a jednotlivé orgány v těle zaujímají i jiné role, než si myslíme. Že tomu všemu nerozumíte? Zkuste chvilku pohlížet na lidský organizmus očima Číňanů. Odborník na tradiční čínskou medicínu, MUDr. Jozef Lucký, bude vaším průvodcem.

Co dokáže tradiční čínská medicína léčit?

Cokoliv, čím lidé mohou onemocnět – od civilizačních onemocnění až po úrazy a bolesti. Neznamená, že je všemocná, ale pomáhá při všem.

Chodí k vám lidé i na preventivní vyšetření, nebo až když jim je opravdu ouvej?

Chodí, ale často z toho nakonec stejně vypadnou konkrétní nemoci. Čínská medicína je natolik přísná, že zdravý člověk v podstatě neexistuje.

A tohle vás na ní jako lékaře fascinovalo?

Ve své gastroenterologické praxi jsem se často setkával s tím, že přestože podle všech vyšetření byli pacienti v pořádku, jejich problémy nemizely. Hledal jsem tedy ještě jiný přístup, který by mi dal nové odpovědi na stejné otázky. Na čínské medicíně mě zaujalo, jak je opakovatelná, vysvětlitelná, předatelná a přitom má úplně jiná pravidla než ta moderní. Podle ní souvisí všechno se vším a tak zohledňuje například i to, jaké je počasí, jak se člověk vyspal, jaký je typ, jak se najedl, jestli má nebo nemá stres. Našel jsem v ní hotový poklad.

Je pro českého lékaře přeladění se na čínskou medicínu hodně obtížné?

Pro lékaře bývá často obtížné oprostit se od toho, co se během své předchozí praxe naučili. Ledviny najednou nejsou pouze orgán, ale také jako prvek vody a pokladnička energie. Je třeba se přeladit na čínské přemýšlení v rámci makrosvěta a mikrosvěta, naučit se pracovat se symboly. Jedním z nich je oheň – ten může v pacientovi dělat dobré i špatné věci, proto jej během léčby někde podpoříme a jinde zastavíme. Takto dojde ke konstituční změně a pacientovi najednou zmizí afty z úst, přestane mu bušit srdce… Normálně by s každým z těchto příznakům chodil k jinému odborníkovi a byly by léčeny samostatně. A to léčení v západním slova smyslu znamená většinou odstraňování symptomů, nikoliv práce s příčinou.

Jaké chyby děláme z pohledu čínské medicíny nejčastěji?

Při únavě pijeme stimulanty a tím si saháme do rezerv, které se jen těžko obnovují. Těžko můžeme podnikateli nebo manažerovi na vrcholu kariéry zakázat, aby si dal v případě potřeby kávu nebo energy drink. Ale měl by vědět, co si tím způsobuje, dříve, než se vyčerpá a úplně vyhoří. Často chybujeme také ve stravě; pod vlivem reklamy například konzumujeme ve velkém množství jogurty, které jsou pro většinu lidí naprosto nevhodné. A málo nasloucháme tělu a jeho potřebám. Před zrcadlem trávíme více času než přemýšlením o tom, co a proč jíme. O nedostatečném pohybu ani nemluvě.

I péče o krásu je ale v čínské medicíně oblíbená disciplína

To je pravda. Číňané se odjakživa významně starali o kvalitní, zdravý život a tvář vnímali jako zrcadlo, které odráží vše, co se děje uvnitř. Jakmile někomu začaly šedivět nebo padat vlasy před šedesátkou, bralo se to jako projev nemoci a na takového člověka padlo určité stigma. Císařské konkubíny dělaly maximum pro to, aby jejich těla zůstala co nejdéle krásná; proto například zevně i vnitřně užívaly perlový prášek, který dnes pro jeho vysoký obsah minerálních látek používáme v kosmetickém průmyslu. Z té doby pochází řada zajímavých a velmi účinných metod.

Které to jsou?

Čínská medicína je celostní, takže se pochopitelně začíná léčbou „zevnitř“. Každý defekt na tváři totiž souvisí se špatným stavem některého z orgánů. Nesprávná funkce jater způsobuje asymetrické vrásky v obličeji, ledviny často mohou za váčky pod očima, díky slabým plicím máme po ránu oteklý obličej, ze špatné sleziny se povoluje kůže na bradě a pokud někomu chybí jiskra v očích, měl by věnovat pozornost srdci. Každou léčbu ale zahajujeme přesnou diagnostikou, na jejímž základě vybereme vhodné metody a naplánujeme podrobný harmonogram, který povede k vytouženému, reálnému výsledku. Pacientka tak například pije speciální bylinné čaje, podle našich doporučení upraví jídelníček a jednou až dvakrát týdně zajde na akupunkturu.

Odlišuje se akupunktura pro krásu od té výhradně zdravotní?

Každý problém si žádá napichování jiných akupunkturních bodů. V tomto případě se zaměřujeme na celotělové body, které podporují výživu a její distribuci, i na konkrétní body v obličeji. Například vráska se „vyšívá“ desítkami miniaturních jehliček – tím se do ní navede vyrobená energie, zvýší se metabolismus, obnoví fibroblasty, které produkují síťovinu a jak na vrásku zespoda tlačí, pleť se začne vyhlazovat. Jedno takové vyšetření trvá jednu až dvě hodiny.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: TCM Clinic, MUDr. Josef Lucký
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků