Wellness

Obiloviny v kuchyni: pohanka obsahuje vlákninu a jáhly minerální látky

Sbírání lístečků

Sestavit si zdravý a pestrý jídelníček není složité. Dejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky, konzumujte hojně zeleniny a ovoce. Dopřejte si ryby a mléčné výrobky. Bílé pečivo vyměňte za celozrnné. A také myslete na luštěniny a kvalitní obiloviny.

Pohanka

Pohanka je přirozeně bezlepková a nízkokalorická. Obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Je bohatá na hořčík, mangan, zinek, železo a jiné prospěšné látky. Její předností je i obsah rutinu, který patří mezi antioxidanty, posiluje imunitu. Pomáhá také udržovat zdravé cévní stěny, čímž předchází srdečním chorobám,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Tipy do kuchyně: Hodí se jako příloha, do kaší, polévek, rizot, pomazánek, ale i do sladkých nákypů nebo třeba lívanců.

Jáhly

Víte, že malé žluté kuličky vznikají z prosných zrn? Proso pochází původně z Asie a do Evropy ho přivezly kočovné kmeny. „Donedávna to byla zcela opomíjená potravina. Jáhly mají vysoký obsah vitaínů skupiny B, beta karotenu a minerálních látek. Navíc jsou přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje nutriční specialistka Radka Krejčová.

Tipy do kuchyně: Hodí se do slaných i sladkých jídel, vyzkoušejte je jako přílohu k masu, nákyp nebo kaši, rovněž se jimi dá nahradit základ škubánků a osvědčí se také jako zavářka do polévky.

Kuskus

Tento druh těstovin se vyrábí ze semoliny (tvrdozrnné pšenice) která se nejprve zpracuje na krupici, pak se tvaruje do drobných kuliček a ty se po napaření vysušují. Kuskus se hodí pro každého a nejvíce ho ocení lidé, kteří pořád bojují s časem, nemusí se totiž vařit. Zalijte ho horkou vodou a počkejte, dokud se tekutina zcela nevstřebá.

Tipy do kuchyně: Kuskus chutná jako hlavní pokrm nebo i příloha k masu, zelenině, k omáčkám… Vhodně nahradí nudle do polévek a rovněž se používá do ovocných i zeleninových salátů. Můžete ho totiž připravit jak na slano, tak i na sladko, a pak proměnit třeba v dezert.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: nutriční specialistka Monika Bartolomějová, nutriční specialistka Radka Krejčová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků