Medicína

Růstový sprint u dětí

Sbírání lístečků

Překvapuje vás, jak rychle se malé miminko vyvíjí? Nebo že teenager během krátké doby zdatně konkuruje svou výškou rodičům? Právě na tato období v životě dítěte je třeba dát si pozor. Víme proč!

Je skvělé vidět, jak potomek nebo vnuk zdárně roste. Nezapomeňte však, že především útlé dětství a dále období puberty jsou významné pro tvorbu kostní hmoty. Důležitým „stavebním kamenem“ je vápník, který si tělo ukládá do zásoby v největší míře právě v čase dětství a dospívání, maximálně do 25 až 35 let. Následně začne mírně převažovat odbourávání minerálů nad novotvorbou.

Na co pozor u miminek

Jako kdyby sprintovalo, možná si řeknete při pohledu na batole, které se během prvního roku života „vytáhlo“ asi o 20 až 25 centimetrů (ve druhém roce jde v průměru o 10 až 12 cm). Pak není divu, že kojenci či batolata mívají větší hlad a žádají si častější krmení mateřským mlékem. Doplnit ho může vitamín D ve formě kapek, který reguluje metabolismus vápníku v organismu. Jakmile přestane maminka dítě kojit, dostatečný příjem vápníku už řeší pouze stravou. Máte-li v tomto směru pochybnosti, je vhodnější nechat posoudit zdravotní stav děťátka jeho lékařem, který případně doporučí úpravu stravování či adekvátní léčbu.

Čas dospívání

Druhé významné období z pohledu růstu představuje puberta. Tady je však třeba rozlišovat. Děvčata se většinou rychleji „vytahují“ zhruba od 10. roku věku a růst se zásadně zpomalí s nástupem první menstruace, kdežto u kluků začíná takzvaný růstový sprint později, zhruba kolem 12. roku věku.

Co je podstatné?

Některé děti si v tomto období můžou stěžovat na bolesti nohou, které je například budí ze spánku. Ale stejně tak se bolesti dají vypozorovat i při zvýšené námaze. Pokud dítě aktivně provozuje sport, může se nyní stát, že ho bude, a to doslova, bolet. Ke zmírnění potíží je nutné dodat organismu optimální množství minerálních látek, zejména vápníku, a vitamínů.

Současně dbejte na celkovou úpravu životosprávy teenagera. A je možné, že rovněž bude muset dočasně přestat provozovat sport (obecně se jako vhodná jeví půlroční pauza, avšak záleží na konkrétním stavu dospívajícího).

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.babycenter.com/child/development/growth-spurts-what-you-need-to-know-ages-5-to-8_3658977, www.nutritionnews.abbott/pregnancy-childhood/kids-growth/understanding-your-child-s-growth-spurt/, kidshealth.org/en/parents/childs-growth
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků