Wellness

Jak zpomalit stárnutí a udržovat se v kondici: správně jezte, hýbejte se a posilujte paměť

Sbírání lístečků

Chcete být co nejdéle duševně i fyzicky v kondici? Co dělat, abychom nevyhnutelné stárnutí co nejvíce zpomalili. Snažme se zpomalit stárnutí mozku činnostmi, které brzdí rozvoj jeho aterosklerózy a zajišťují dobrou výkonnost krevního oběhu. Pomáhá sportovat, předcházet obezitě, včas si léčit cukrovku i případné vysoké hladiny krevních tuků a vést aktivní život.

Správně jezte

Vhodný jídelníček a pitný režim jsou tak prevencí řady nemocí a přirozeným „omlazovačem“. Nejen antioxidanty nebo vitaminy a minerály v kosmetických krémech působí proti vráskám. Cereálie, zelenina, ovoce, rostlinné oleje, ořechy atd. ještě účinněji chrání proti „korozi času“. Důležité je také, aby jídlo přinášelo radost. Nepřejídejte se, jezte pravidelně a jezte pomalu.

Každá potravina, kterou sníme, v našem těle vyvolá určitou reakci. Buď zásaditou nebo kyselou. Podle toho také máme tělo spíše překyselené nebo zásadité. Pokud máme tělo překyselené, tělo více chřadne rychle stárne.

Mezi potraviny, které blahodárně působí na regeneraci organismu, na jeho vnitřní prostředí tzv. acidobazitu, působí na ochranu buněk, ovlivňují stav naší kůže a pozitivně zasahují do orgánových soustav člověka patří zelenina, ovoce, semínka, ořechy, zdravé oleje a bylinky. Držte se zásady, čím pestřejší škála ovoce a zeleniny, tím lépe.

Hýbejte se

Svaly jsou pro prodlužování biologické mladosti stejně důležité jako mozek. Hýbat se je také relativně levný povzbuzující lék na starosti a strasti života, protože přináší hormony štěstí – endorfiny. Za nejzákladnější a nejpřirozenější pohybovou aktivitu – chůzi – nemusíte nic platit, a přitom pravidelná svižná chůze je ideální prevencí mnoha chorob, od nemocí srdce a cév až k rakovině.

Posilujte paměť

Trénovat však je třeba nejen svaly, ale i paměť. A s jejím pravidelným procvičováním je dobré začít co nejdřív, nečekat na to, až na dveře zaklepe padesátka. „Mozek má totiž celou řadu omezení ve svém výkonu,“ vysvětluje Ing. Dana Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. „Především je naprogramován k tomu, aby zajistil naše přežití v případě ohrožení života. Aby toto své základní poslání mohl bezezbytku splnit, nesmí být přehlcen informacemi. Navíc jsme vybaveni velmi malou kapacitou krátkodobé paměti, která je pro úspěšné zpracování informací zcela zásadní a vývoj mozku je ukončen zhruba kolem 25. roku života a od té doby se jeho funkčnost začíná zhoršovat. Mozek zkrátka často potřebuje naši asistenci. Za cvičení paměti se dá považovat hlasité čtení, sčítání, odčítání, sudoku i křížovky,“ doplňuje Ing. Dana Steinová.

Pomohou i antioxidanty

Naše tělo má vlastní přirozený antioxidační obranný systém, když ale nedokáže udržet krok a hromadící se volné radikály neutralizovat. Naše těla jsou vystavena stresu – tzv. oxidačnímu stresu – což se může postupem času negativně projevit. Oxidační stres může nastat v kterémkoli orgánu našeho těla včetně pokožky, mozku, srdce či očí.

Astaxanthin

Jak dokládá studie, jde o jeden z nejsilnějších antioxidantů. Nejčastěji se získává z mořské řasy Haematococcus pluvialis a má velmi silné antioxidační účinky, dokonce silnější než vitamín C, E či beta-karoten. Astaxanthin podporuje náš imunitní systém a má protizánětlivé účinky. Je vhodným doplňkem stravy pro sportovce. Astaxanthin chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Při vnitřním užití se totiž značně prodlouží doba, kterou může člověk strávit na sluníčku bez začervenání kůže. Díky ochraně před UV zářením a svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům navíc astaxanthin brání předčasnému stárnutí kůže způsobenému právě UV zářením a chrání buňky před škodlivým oxidačním stresem. Naopak jeho užívání zvyšuje její hydrataci a elasticitu. Zároveň redukuje vrásky i tvorbu stařeckých skvrn. (1)

Západní dieta je typická přemírou vysoce průmyslově zpracovaných potravin, a naopak nedostatkem některých kvalitních surovin jako vlákniny či antioxidantů, především polyfenolů a karotenoidů. Přitom ty jsou pro náš organismus naprosto nezbytné. Proto je v mnoha případech vhodné jejich množství doplnit formou kvalitních potravinových doplňků. Jedním z nejpopulárnějších antioxidantů z oblasti karotenoidů je Astaxanthin“, vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.

Borůvky – jeden z nejbohatších zdrojů antokyanů

Drobné bobule jsou plné antioxidantů – zejména vitaminu C, tříslovin a železa. Zvlášť bohaté jsou na karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Vědecký výzkum potvrdil schopnost borůvek zlepšovat zrak, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snížit hladinu krevního cukru. Zároveň podporují mozkové funkce. (2)

Astaxanthin a výtažek z borůvek Wellosophy

Značka Wellosophy nabízí unikátní potravinový doplněk s antioxidanty na každý den. Kromě přírodního astaxanthinu obsahuje i výtažek z borůvek a vitaminy C a E. Nabízí tak optimální kombinaci antioxidantů k ochraně buněk vašeho těla proti poškození volnými radikály.

Připravila: Katka Soušková

Zdroje:

1.       Nishida Y, Yamashita E, Wataru M. Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system.

2.       Bornsek SM, Ziberna L, Polak T, a spol. Borůvkové antokyany působí v buňkách savců jako mocné mezibuněčné antioxidanty. Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1878-84. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.03.092. Epub 2012 Mar 30.

Česká společnost pro trénování paměti, Ing. Dana Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, FEAN, wellosophy.cz, výživový poradce Petr Havlíček.

Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL