Bez této cukrářské hmoty si už jen těžko představíme přípravu mnoha dortů a jiných sladkostí. Co myslíte, může prospět i našemu zdraví?
Základními složkami marcipánu jsou mandle a cukr. A přestože i mandle patří mezi energeticky vydatné potraviny, nabízejí našemu organismu pěknou dávku zdraví. Skrývá se v nich totiž mnoho flavonoidů, které se považují za dobrou prevenci srdečně-cévních chorob. Mandle samozřejmě obsahují i mnoho tuků, a to mononenasycené mastné kyseliny i polynenasycené mastné kyseliny. Právě ty druhé přispívají k udržování správné hladiny LDL cholesterolu v krvi a podporují práci srdce, spolupůsobí i jako ochrana před kornatěním tepen. Kromě toho mandle ještě v sobě skrývají například prospěšnou vlákninu a dále draslík, hořčík nebo vápník.
Marcipánové pojednání
Příprava marcipánu, který původně pochází z Orientu, je v domácích podmínkách náročná, proto se vyplatí koupit už hotový kvalitní výrobek. Na jeho etiketě si ověřte, zda vůbec a kolik procent daný marcipán obsahuje; u některých produktů se lze dočíst, že se nepoužily mandle, ale třeba burské oříšky. Naopak pokud vsadíte na marcipán Dr.Oetker, spolehněte se na 40% obsah mandlí.
Jak ho používat?
- Když 150 g kvalitního marcipánu vyválíte, pokryjete jím dort o průměru 26 cm.
- Z marcipánu lze tvořit různé ozdoby (květiny, lístky, zvířátka) a pokud nejste příliš zruční, spolehněte se na vykrajovátka.
- Ovšem marcipán ochutí také těsta a náplní.
- A když vám nestačí světlý, obarvěte si ho potravinovými barvami nebo surovinami, které máte doma (například na obarvení 100 g marcipánu na hnědo použijte 1 zarovnanou kávovou lžičku kakaa, na žluto špetku kurkumy).
Čokoládové proužky s ovocem
Vyzkoušejte tento nepečený dezert a pohostěte jím třeba svou maminku, ostatně svátek matek je tu za pár dnů!
Suroviny asi na 50 kusů:
- 150 g sušeného slazeného exotického ovoce (mango, papája, ananas)
- 50 g Marcipánu Dr.Oetker
- 2 až 3 polévkové lžíce rumu
- 100 g mléčné čokolády
- 1 balíček tmavé a 1 balíček světlé polevy
Jak na to:
Na přípravu proužků nakrájejte ovoce a marcipán na malé kostičky, promíchejte a zalijte rumem. Přiklopte a nechte macerovat asi 30 minut. Chlebíčkovou formu vyložte potravinovou fólií. Mléčnou čokoládu nalamte na kousky a v malém hrnku ve vodní lázni na mírném plameni rozpusťte. Polevy rozpusťte podle návodu a ustřihněte na sáčcích malé růžky. Rozpuštěnou tmavou polevu nalijte do formy a uhlaďte. Polovinu ovocné a marcipánové hmoty opatrně naneste na čokoládu. Rozpuštěnou bílou polevu nalijte v pruzích na ovoce s marcipánem, přitom lehce poklepávejte formou. Zbytek ovocné směsi naneste opatrně na polevu. Nakonec nalijte mléčnou čokoládu a vidličkou ji jemně a rovnoměrně rozdělte na povrch ovoce.Formu uložte asi na 10 minut do mrazáku, dokud čokoláda nezatuhne. Pak vyjměte dezert i s fólií z formy a fólii odstraňte. Překrojte jednou podélně a nakrájejte na proužky (asi 1 x 5 cm). Až do podávání nechte uložené v chladničce.
Text: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
3. 11. 2016