Medicína

Co nám chybí, když máme dnu

Sbírání lístečků

Říkává se jí nemoc králů nebo bohatých, protože do určité míry souvisí s poněkud nadměrným jídlem a pitím. Ale ani nezdravý jídelníček, byť v běžných porcích, není zrovna ideální volbou v případě tohoto onemocnění. Jak se tedy stravovat, když máte dnu?

Dna patří do skupiny artritických chorob a může za ní zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi. Drobné krystalky močoviny se ukládají v kloubech, což způsobuje nejen bolest, ale i záněty. Nečastěji se dna projevuje bolestmi palců u nohou, ovšem posléze ji můžete pociťovat snad ve všech částech těla. Co je problém? Usazování kyseliny močové probíhá delší čas, i po řadu let, než se projeví dnové záchvaty. Na obhajobu těch, kteří rádi a hodně jedí, však musíme podotknout, že nejen nezdravá strava, ale i vysoký krevní tlak, nemoci ledvin nebo dědičné faktory připívají ke vzniku tohoto onemocnění.


Co vám prospěje

Zmírnit projevy tohoto onemocnění pomáhají vitamín C a E (pravidelné dávky céčka vylučují kyselinu močovou z organismu a tomuto procesu pozitivně přispívá rovněž přítomnost vitamínu B a draslíku). A jako prevenci lze nasadit molybden.

Pochutnejte si

Pokud skutečně není vaše stravování zrovna ukázkové, využijte letní období ke změně jídelníčku. Ostatně v létě nám nedělá takový problém zařadit do jídelníčku hojně zeleniny a ovoce, které jsou běžně k dostání, a k tomu ještě přidejte celozrnné potraviny. Zánětlivé procesy v kloubech dokáží „brzdit“ a současně neutralizovat kyselinu močovou například cibule, česnek, rajčata, brokolice, okurky, zelí, citrony, jahody, jablka, meruňky, broskve, nektarinky nebo hroznové víno. A na čem si ještě pochutnat, abyste snížili hladinu kyseliny močové v krvi? Dopřejte si třešně nebo višně, ať už čerstvé, případně konzervované – konzumovat je však máte každý den, samozřejmě ne po kilech, stačí malá porce. Rovněž vám prospějí lněná semínka a olej nebo některé ryby (třeba halibut, treska, pstruh) s obsahem omega3-mastných kyselin.

Co nepatří na váš talíř?

Skutečně razantně omezte potraviny s vysokým obsahem purinů, což jsou například vnitřnosti a maso (vepřové, hovězí, jehněčí, ale i zvěřina, sardinky, tuňák, makrela), uzeniny, vejce, luštěniny, ovesná mouka, čokoláda, kakao, dále květák, špenát, brambory nebo houby. Značku STOP si dejte také před alkohol, který zpomaluje vylučování kyseliny močové z těla, a rovněž není důvod dopřávat si kaloricky bohaté suroviny a cukr, sladkosti i výrobky z bílé mouky, které vašemu organismu dopřávají snad jen slastný pocit, nikoli potřebné výživové látky.

A co pít?

Během dne kombinujte různé druhy nealkoholických tekutin, kromě neperlivé vody zejména čaje. Prospěje vám zelený, dále z březových listů, kopřivový, směs bylin označovaná jako ledvinový čaj a také kombucha.

Tip Jarmily Mandžukové, autorky knihy Co nám chybí, když…
„Odbourávat usazeniny škodlivých sloučenin a díky tomu snižovat bolesti kloubů pomáhá citrónová šťáva, kterou doporučuji pít (sklenka vody s citrónovou šťávou je ideální osvěžující nápoj), ale také vtírat do míst, která vás nejvíce bolí.“


Připravila: Marcela
Zdroj: Co nám chybí, když… www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
29. 10. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků