Pokud chcete nepříjemným potížím předejít, nejezte smažené, tučné a příliš kořeněné pokrmy a kyselá jídla. Špatně stravitelné jsou také některé druhy syrové zeleniny, jako je například cibule, křen, ředkvičky či okurky. Počítejte s tím, že „štamprlička“ na dobré zažívání, může přispět k pálení žáhy, protože alkohol zvyšuje kyselost žaludku. Šumivé nápoje zase způsobují větry a káva žaludek zbytečně dráždí. Svou roli hraje i množství jídla, na kterém si pochutnáte a to, v jakém stavu se vaše trávicí soustava nachází.
Zamyslete se nejen nad tím, čím se krmíte, ale také kolik toho sníte a jakým způsobem. K obtížím přispívá stres, nedostatečné rozžvýkání potravy, spěch při jídle nebo dlouhé přestávky mezi jídly. Negativní vliv má také nikotin, který zbytečně zvyšuje množství vylučované žaludeční kyseliny.
Kromě toho, že vyloučíte jídla, která vám nedělají dobře, dodržujte některé zásady:
Text: Zuzana
Foto: iStock
4. 9. 2017
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...