Už od ranného dětství jsme si museli povinně dávat lžičku rybího tuku a alespoň k vánoční večeři dostali smažený řízek z kapra. Právě ryba je totiž zdrojem omega 3 mastných kyselin, které výrazně snižují riziko nemocí srdce a celé kardiovaskulární soustavy.
Ryby jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také vitaminy D a B2 (riboflavin) a spoustu minerálních látek jako vápník, fosfor, zinek, železo, zmiňovaný jód, hořčík a draslík.
Co se týče možností sehnat si rybu, těch je opravdu mnoho. Trh, rybník, moře, obchodní centrum atd. Všude je ryb mnoho, ať už sladkovodních, tak těch mořských.
I když všichni víme, že ryby jsou pro náš organismus důležité, přesto se jimi moc nekrmíme. Statistika říká, že lidé žijící v EU snědí kolem 11 kilo ryb ročně
Ryby jsou v běžné stravě potřeba. Každý člověk by si měl rybu dopřát alespoň dvakrát týdně. Nejvýhodnější jsou ryby mořské jako losos, sardinky nebo tuňák, díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin. Pozor ale na způsob přípravy. V podobě smažených rybích prstů více škodí než prospívají. Rybám nejlépe svědčí lehčí úpravy, jako je dušení anebo šetrné pečení. Např. pstruh na grilu s bylinkami, opečenou cuketkou, potřenou olivovým olejem a šťávou z limetky je mňamka.
Ryby patří mezi nejlepší zdroje bílkovin a nenasycených tuků, proto mají místo nejen v nabíracích jídelníčcích, ale i v redukčních. Při nákupu dávejte přednost rybám čerstvým, tedy chlazeným a vcelku, u kterých lze podle šupin a očí určit kvalitu. Čerstvou rybu poznáte podle napjaté kůže s kovovým leskem. Pokud do masa uděláte prstem důlek, měl by u čerstvé ryby za chvíli zmizet.
HODY U KRÁLE VÁCLAVA VI.
Připravila: -lc-
Foto: U krále Václava IV. - www.ukralevaclava4.cz
02. 11. 2014
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...