Medicína

Viscerální tuk: zvyšuje riziko některých nemocí

Sbírání lístečků

Udržování optimální hmotnosti nám může pomoci v prevenci řady „civilizačních“ onemocnění. U nadváhy často vnímáme jako první estetickou stránku. Ve skutečnosti se pojí se zdravotními komplikacemi. Důležitým ukazatelem při posuzování náchylnosti k chorobám je kromě dalších parametrů například viscerální tuk.

Kde se nachází

Podle webu my.clevelandclinic.org se viscerální tuk, na rozdíl od podkožního tuku, který můžeme pozorovat vizuálně nebo třeba měřit kaliperem, nachází uvnitř našeho těla v břišní dutině, konkrétně v prostorách kolem jater nebo střev a dalších orgánů. Zjišťování jeho množství je proto obtížnější. „Ukládání viscerálního tuku má závažné metabolické dopady, mezi které patří například zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění, mozkové příhody, poruch metabolismu tuků a cholesterolu, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a metabolický syndrom,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.

Jak dostat nebezpečný viscerální tuk pod kontrolu

Pro udržení vhodné hladiny viscerálního tuku doporučuji průběžně sledovat a udržovat pod kontrolou svou hmotnost a v případě náhlého výraznějšího zvyšování obvodu v pase se preventivně poradit buď s lékařem, nebo s certifikovaným výživovým poradcem, který je schopen změřit a posoudit hodnoty viscerálního tuku pomocí bioimpedančního přístroje,“ dodává Lukáš Vrána.

Množství viscerálního tuku se běžně usuzuje podle obvodu pasu nebo pomocí bioimpedance. V případě už stávající obezity nebo nadváhy je řešením redukce hmotnosti a následné nastavení dlouhodobého udržitelného režimu, tak aby nedocházelo k jojo efektu. Jako prevence funguje dodržování zdravého životního stylu. Včetně dostatečného spánkového režimu, vyvážené stravy, pravidelné pohybové aktivity a péče o vlastní psychickou pohodu.

Co ho ovlivňuje

Podle webu www.healthdirect.gov.au k ukládání viscerálního tuku přispívá například zvýšený příjem fruktózy. Ta se vyskytuje nejen přirozeně v ovoci (zde v případě normálního příjmu nepředstavuje problém), ale také jako přísada v průmyslově zpracovaných pochutinách ve formě fruktózo-glukózového sirupu. Těm se proto snažte ve svém jídelníčku co nejvíce vyhnout a zařadit především průmyslově nezpracované potraviny.

Připravila: Barbora Dušková

Zdroj informací: my.clevelandclinic.org/health/diseases/24147-visceral-fat, www.healthdirect.gov.au/how-to-reduce-visceral-body-fat-hidden-fat, spolukiladolu.cz
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL