Wellness

Děti a zahraniční kuchyně na dovolené

Sbírání lístečků

Máte menší děti, se kterými jste toho ještě moc nenacestovali? Pak se možná obáváte, zda by pokrmy na dovolené v zahraničí nemohly přivodit vašim nejmenším problémy, o které nestojí ani dospělí. Stačí však dodržet pár základních pravidel, abyste si všichni užili společné chvíle ve zdraví.

Nutno podotknout, že v případě dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových pokrmů žádný zásadní problém. A jak je to u dětí? Pokud doma běžně nepoužíváte exotické přísady do jídel, pak je třeba dodržet určitá pravidla, a to nejdůležitější zní – všeho s mírou (méně koření a nejrůznějších aromat a více zeleniny).

Pokrmy jako zdroj zdraví

Nejprve si připomeňme, že přímořská letoviska charakterizuje typický jev – čerstvé suroviny a na rozdíl od nás mají ve svých jídelníčcích dostatek zeleniny a ovoce. Co z toho vyplývá pro lidské tělo bez ohledu na věk? Například ryby představují bohatý zdroj snadno stravitelných plnohodnotných bílkovin, dále nenasycených mastných kyselin, vitaminů D, E, skupiny B a jódu. A což teprve známý olivový olej! Kvalitní rostlinné oleje a výrobky z nich jsou pohlazením pro srdečně cévní systém, jelikož ve srovnání s naším máslem nebo sádlem neobsahují nasycené mastné kyseliny a cholesterol.

Pro pohodu vašich dětí

Většina z nás, kdo máme malé děti, ví, že při zahraničních cestách je třeba více dbát na základní hygienické návyky a pravidla. Co to znamená v praxi? Pít vodu balenou, stravovat se raději v zařízeních od střední cenové úrovně výše a pochutnávat si na čerstvě připravených a tepelně upravených jídlech. A i když pěkně vypadající ovoce a zeleniny lákají k nakousnutí hned na trhu, nejprve je důkladně omyjte. Mezi další případná rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy. Připomínat dodržování pitného režimu je asi nošením dřeva do lesa, ale i tak to uděláme – nejvhodnější je obyčejná voda, doplněná minerálkami, čaji a iontovými nápoji. Zejména děti je třeba připravit na změnu jídelníčku i pitného režimu předem a po konzultaci s pediatrem jim případně posílit střevní mikroflóru probiotiky, prebiotiky nebo symbiotiky (koncentrují v sobě výhody probiotik a prebiotik). Jak zní osvědčené pravidlo mnoha cestovatelů? Kde jí mnoho lidí, tam je to pro naše zažívání relativně bezpečné.

Arábie

Stačí si připomenout Egypt a pestré chutě zdejší destinace, což je dané hlavně různorodostí použité zeleniny – lilek, kapary, olivy nebo méně známý okru (jedlý ibišek). Typickými součástmi zdejší kuchyně jsou kromě jehněčího a skopového chleba pita, pšeničná krupice neboli kuskus nebo například cizrna – ta se stává hlavní ingrediencí zeleninových karbanátků zvaných falafel. Hana Knížková, nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí nabádá, aby naši nejmenší při návštěvě arabských zemí vyzkoušeli právě některou z luštěninových pochoutek, například zmiňovanou cizrnu, protože doma v Čechách děti luštěniny příliš nejedí a tak se ochuzují o řadu tělu prospěšných látek.

Řecko

Důležitou součást této kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej. Známý je také ovčí sýr feta. Tučný řecký jogurt se používá kromě jiného jako základ pro tzatziky (okurkový salát s česnekem, jogurtem, koprem a mátou). Hana Knížková uvádí, že hojné používání olivového oleje a ryb se spojuje s nízkým výskytem nemocí srdce a cév u obyvatel této oblasti. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které našemu srdečně cévnímu systému prospívají a jsou důležité i pro růst a vývoj dětí. Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy takové, které organismus potřebuje, ale nedovede si je vyrobit. Esenciální mastné kyseliny najdete v rostlinných olejích a výrobcích z nich, například v kvalitních margarínech, dále ořeších a semínkách.

Itálie

Zdejší kuchyně neznamená jen pizzu a těstoviny, ale také pokrmy z ryb a masa nebo rizota. Při přípravě jídla se používá mnoho bylinek, častá je bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregano a další. A co doporučit dětem? Podle nutriční terapeutky by si měly vychutnat především ryby.

Francie

Základ této kuchyně tvoří nejrůznější sýry, hodně zeleniny, dokonale sestavená jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny. Mezi nejznámější speciality patří foiegras (husí játra), hlemýždi na másle s česnekem, coq au vin (kohout na víně) nebo kaštanová nádivka. Neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně jsou také bagety, které se servírují téměř ke každému jídlu. Zkuste se inspirovat a pak budete dětem i po návratu z dovolené připravovat například celozrnnou bagetu potřenou margarínem, s plátkem sýra a kvalitní šunky i kouskem zeleniny, což je podle nutriční terapeutky vhodná a zdravá svačinka.

Připravila: Marcela
Foto: iStock
20. 7. 2015

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků