Wellness

Jak zdravě mlsat čokoládu?

Sbírání lístečků

Zamilovali jste si chvíle, kdy se rádi zastavíte a necháte na jazyku rozpustit lahodnou čokoládu? Ve stejném okamžiku vás ale zahrnou špatné pocity, protože čokoláda přece neprospívá linii a není zdravá?

Pokud kupujete tabulku s vysokým množstvím kakaa, můžete si slastné okamžiky užít bez výčitek. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje vitamíny a minerály a tělu tak prospívá.


Bez kakaových bobů není čokoláda

Základem každé poctivé čokolády jsou pečlivě vybrané kakaové boby. Sušené plody kakaovníku jsou považované za superpotravinu. Obsahují řadu prospěšných živin, které ovšem zůstávají zachovány pouze při šetrné úpravě. Proto tolik záleží na výběru kakaových bobů a na tom, jak jsou při výrobě čokolády zpracovány.


Poslední dobou je stále oblíbenější výroba čokolády označovaná jako „bean to bar“, tedy od bobů až po tabulku. Jedinečný postup vzala za svůj i česká rodinná firma Steiner & Kovarik vyrábějící neopakovatelnou Aluna bean to bar čokoládu. Majitelé firmy sami procestovali Latinskou Ameriku, aby vybrali vhodné kakaové boby. Našli je v Kolumbii, v rodinné farmě Juana Gonzálese, která dbá na šetrné pěstování.


Živiny a vitamíny v čokoládě

Indiáni už před mnoha stovkami let označovali kakao za pokrm bohů. Proč na podobnou úroveň nepovýšit také čokoládu? Kakaové boby totiž mohou za blahodárné účinky čokolády, které byly mnohokrát ověřeny vědeckými studiemi. Obsahují například železo, hořčík nebo mangan.


Ideální proto je, pokud zvolíte čokoládu s vysokým, nejlépe 70%, podílem kakaa. I malý kousek ulomený z tabulky bude blahodárně působit na vaše nervy, pomůže vám vydechnout, zmírnit pocity podráždění, napětí, vyčerpání nebo úzkosti. Kvalitní čokoláda, která je vyrobená z nejlepších surovin, také chrání cévy, pomáhá snižovat cholesterol a upravuje srážlivost krve.


Kousek čokolády pro lepší den

Když na vás padá únava, cítíte se na pokraji sil, žití vás zmáhá, zkuste se na chvíli zastavit a vychutnat si kousek poctivé čokolády. Čím vyšší podíl kakaa zvolíte, tím více prospěšných látek bude čokoláda obsahovat. Záleží ovšem i na dalších surovinách.


„Ingredience jsme poctivě hledali a testovali, ladili jsme chutě. V našich čokoládách používáme kromě kakaových bobů také mléko a prvotřídní kokosový cukr. Má nižší glykemický index a oproti řepnému nebo třtinovému cukru obsahuje více minerálů a živin i nerozpustnou vlákninu inulín,“ vysvětluje výrobce čokolády Petr Kovařík.

KP
Foto: Pixabay
24. 4. 2019
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků