Každé ovoce slibuje něco dobrého a nyní nemyslíme jen jeho chuť. Například višně jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako například jódu, vápníku, železa, draslíku zinku či manganu (o posledně jmenovaném se uvádí, že představuje součást prevence Alzheimerovy choroby). A broskve? Jsou nejen lahodné, ale při dobré zralosti rovněž snadno stravitelné. Jejich složení živin přirozeně napomáhá práci srdce a díky močopudným účinkům prospívají také při potížích s ledvinami. Jahodová sezona je za dveřmi, tak si pochutnejte také na tomto úžasném ovoci. Potěší vás, že obsahují málo kalorií (z větší části je tvoří voda a také vláknina přispívající k pocitu sytosti).
Višňový džem se slivovicí
Suroviny asi na 3 sklenice à 350 ml:
900 g očištěných vypeckovaných višní
40 ml slivovice nebo rybízové šťávy
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
Dvě třetiny višní rozmixujte, zbytek nakrájejte na poloviny. Vložte do většího hrnce, přidejte slivovici, vanilkový cukr a dobře promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte minimálně 5 minut. 2. Na talířek kápněte asi jednu lžičku džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Případnou pěnu odeberte a hned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte takto stát.
Broskvové čatní s fenyklem a tymiánem
Suroviny asi na 6 sklenic à 350 ml:
700 g broskví (očištěných a nakrájených na kostičky)
300 g fenyklu (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
300 g řapíkatého celeru (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
200 g šalotky (očištěné a nakrájené na kostičky)
nastrouhanou kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřené limetky
300 ml jablečného octa
2 zarovnané lžíce čerstvého tymiánu
4 zarovnané lžičky soli
2 zarovnané lžičky chilli koření
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
Broskve, fenykl, celer a šalotku dejte do většího hrnce. Doplňte kůrou a šťávou z limetky, octem, tymiánem, ochuťte solí a chilli a promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu, povařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odeberte a pak čatní dejte do připravených sklenic až po okraj. Opět platí, že sklenice zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a asi po 5 minutách uskladněte.
Jahodový topping z růžového vína
Suroviny asi na 3 sklenice à 350 ml:
650 g jahod (nakrájených na malé kousky)
200 ml růžového vína
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
Ve velkém hrnci dobře promíchejte jahody s vínem a přisypte želírovací cukr. Dejte na plotnu, důkladně povařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odeberte a hned plňte do připravených sklenic až po okraj. Zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oteker
3. 6. 2016
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...