Wellness

Ovoce ve skle. Pochutnejte si na vlastnoručně vyrobených dobrotách!

Sbírání lístečků

Čerstvé ovoce je bezvadné jíst jen tak, ale pokud se vám urodí větší množství nebo si chcete lahodnou chuť připomínat delší čas, nabízí se ho konzervovat. Třeba do podoby džemu, čatní nebo toppingu.

Každé ovoce slibuje něco dobrého a nyní nemyslíme jen jeho chuť. Například višně jsou zdrojem minerálů a stopových prvků, jako například jódu, vápníku, železa, draslíku zinku či manganu (o posledně jmenovaném se uvádí, že představuje součást prevence Alzheimerovy choroby). A broskve? Jsou nejen lahodné, ale při dobré zralosti rovněž snadno stravitelné. Jejich složení živin přirozeně napomáhá práci srdce a díky močopudným účinkům prospívají také při potížích s ledvinami. Jahodová sezona je za dveřmi, tak si pochutnejte také na tomto úžasném ovoci. Potěší vás, že obsahují málo kalorií (z větší části je tvoří voda a také vláknina přispívající k pocitu sytosti).

Višňový džem se slivovicí

Suroviny asi na 3 sklenice à 350 ml:

900 g očištěných vypeckovaných višní
40 ml slivovice nebo rybízové šťávy
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

Dvě třetiny višní rozmixujte, zbytek nakrájejte na poloviny. Vložte do většího hrnce, přidejte slivovici, vanilkový cukr a dobře promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte minimálně 5 minut. 2. Na talířek kápněte asi jednu lžičku džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Případnou pěnu odeberte a hned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte takto stát.

Broskvové čatní s fenyklem a tymiánem

Suroviny asi na 6 sklenic à 350 ml:

700 g broskví (očištěných a nakrájených na kostičky)
300 g fenyklu (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
300 g řapíkatého celeru (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
200 g šalotky (očištěné a nakrájené na kostičky)
nastrouhanou kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřené limetky
300 ml jablečného octa
2 zarovnané lžíce čerstvého tymiánu
4 zarovnané lžičky soli
2 zarovnané lžičky chilli koření
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

Broskve, fenykl, celer a šalotku dejte do většího hrnce. Doplňte kůrou a šťávou z limetky, octem, tymiánem, ochuťte solí a chilli a promíchejte s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu, povařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odeberte a pak čatní dejte do připravených sklenic až po okraj. Opět platí, že sklenice zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a asi po 5 minutách uskladněte.

Jahodový topping z růžového vína

Suroviny asi na 3 sklenice à 350 ml:

650 g jahod (nakrájených na malé kousky)
200 ml růžového vína
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

Ve velkém hrnci dobře promíchejte jahody s vínem a přisypte želírovací cukr. Dejte na plotnu, důkladně povařte minimálně 5 minut. Případnou pěnu odeberte a hned plňte do připravených sklenic až po okraj. Zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oteker
3. 6. 2016

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků