Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou. Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Z vitamínů obsahuje vitamíny skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamín E, který je účinným antioxidantem. Z minerálních látek je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu tzv. fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.
Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Sója totiž není zdrojem cholesterolu. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a pomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá při ekzémech a vyrážkách. Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při diabetu mellitu (cukrovce) a onemocněních ledvin jako jsou ledvinové kameny. Vitamín E chrání organismus před volnými radikály a inhibitory proteázy před nádorovým onemocněním. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.
Sóju můžete konzumovat v podobně sójových bobů, sójových klíčků, tofu, tempehu, pasty miso, fermentovaných bobů natto, sójového oleje, mouky, tzv. sójového masa, sójové omáčky, sójových nápojů a dalších výrobků. Příprava sójových bobů je poměrně zdlouhavá, avšak tofu nebo sójové mléko jsou na trhu dostupné k tzv. okamžité konzumaci. Tofu se tak stává náhradou masa nebo ryb a sójové mléko a další výrobky zdravou obdobou běžných mléčných výrobků.
V obchodě seženete i různé chutné sójové výrobky, např. nápoje i dezerty Alpro Soya, které jsou k dispozici ve verzi natural a v několika příchutích. Tyto výrobky jsou kvalitní. Vyrábějí se z geneticky nemodifikovaných sójových bobů a jsou obohacené o vápník a vitamíny. Navíc jsou snadno stravitelné a tedy vhodné nejen na snídani, svačinku, ale i na vaření.
Autor: Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková – nutriční specialistka
Foto: archiv
29. 8. 2019
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...