Pro někoho jsou vajíčka superpotravinou, jiní možná podlehli informacím o jejich neblahém vlivu na naše zdraví.
Jak přicházejí vejce na svět
Je jasné snad každému; bez slepic – nosnic by to nešlo. Nejprve dozraje žloutek, který putuje vejcovodem, a během této cesty vytvoří ostatní vrstvy (bílek, blánu a skořápku). A vzduchovou bublinu.
Stále se dohadujeme
Zda jsou vejce zdravá, nebo nám škodí. Jak to tedy vlastně je? Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně je také velmi dobře stravitelné (u žloutku jde až o 100 procent). Základními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Odborníci si cení vaječných bílkovin, které jsou hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka, hlavně kvůli vysokému obsahu esenciálních aminokyselin. Člověk si je v organismu totiž nedokáže vlastními silami syntetizovat.
A jak se to má s lipidy?
Právě s nimi se pojí někdy v dobrém, většinou však ve špatném světle zmiňovaný cholesterol. Je třeba říci, že bez něj by neprobíhal vývoj kuřecího embrya a ani běžné funkce v našem těle. Hladina cholesterolu v organismu velmi závisí na individuálním metabolismu jedince a stravou ji lze ovlivnit maximálně ze 30 procent. Bohužel pak platí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je jedním z rizikových faktorů při kardiovaskulárních onemocněních.
Vejce a vitamíny
Vajíčka obsahují všechny vitamíny kromě C. A také minerály, nejvíce železa, fosforu, draslíku a zinku.
Přečtěte si obal
Abyste měli jasno o zdravotním účinku vajec z trochu jiného pohledu, a to data minimální trvanlivosti. Číselný údaj rozklíčujete snadno: první číslo znamená den a druhé pak měsíc, kdy vajíčko „přišlo na svět“. Další povinné údaje vám prozradí počet a váhu vajec a také kód třídírny (podle označení CZ poznáte, že je balila čeká firma). Ovšem to stále není všechno – kóduje se nejen obal, ale i samotné vejce, abyste se dozvěděli, kdo vajíčko vlastně vyprodukoval, z jaké země pochází a jakou metodou chovu vzniklo a rovněž jak je velké.
Neobyčejná slepičí vejce
Existují. Slepičí vejce totiž lze rozdělit na standardní a obohacená, a to takzvaně Omega, Selenová a Cereální vejce ze tří zrnin.
Omega vejce
Obsahují hodně nenasycených mastných kyselin včetně polynenasycených masných kyselin s dlouhým řetězcem, které se rozlišují na dvě skupiny: n-6 a n-3. Proč to tak složitě popisujeme? N6 kyseliny nejsou z pohledu výživy žádný zázrak, zato n-3 už ano – preventivně působí proti kardiovaskulárním a zánětlivým nemocem (arterioskleróza, artritida..). Správného poměru zmiňovaných kyselin se dá dosáhnout speciální výživou.
Selenová vejce
Ani ta se nenechají zahanbit. A protože v naší půdě není tohoto minerálu zrovna mnoho, vejce se jím obohacují. Selen je známý antioxidant proti mnoha chorobám, které s sebou nese civilizace, včetně kardiovaskulárních nebo rakovině.
A Cereální vejce tří zrnin?
Slepice se musí krmit směsí, která minimálně z 60 procent obsahuje 3 různé druhy zrniny – nejčastěji jde o pšenici, kukuřici a ječmen. Výsledek? Žloutek pak má krásnou barvu.
Připravila: Věra Hájková