Wellness

Vánoční hodování: pochutnejte si bez výčitek

Sbírání lístečků

Řekli byste, že Vánoce vaši peněženku připraví v průměru o 5000 korun, které utrácíme za dárky a dobré jídlo, a naopak vám přidají až tři kilogramy váhy? Poradíme vám, jak ušetřit peníze i prospět svému zdraví.

Bez dárků by svátky nebyly svátky a bez dobrého jídla a pití se neobejdeme – možná si říkáte. Dárky nyní nechme stranou, zaměřme se na stravovací režim. Ono totiž nejde jen o několik vánočních dnů, které „nabourají“ naše dobré stravovací zvyklosti.

Prosinec = měsíc jídla?

„Zátěžové období začíná už na začátku prosince pečením vánočního cukroví
a mikulášskou nadílkou a končí až po Novém roce,“ uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy (FZV). Čas hodování se tak může protáhnout až na jeden měsíc a o co více doma uklízíme, pořizujeme dárky a chystáte se na svátky, o to méně máme času na sebe – méně cvičíme a sportujeme. A když už zbude chvilka, pak se raději sejdeme s někým blízkým a jdeme si sednout na dortík či alespoň na „dvě deci“.

Pyramida pro zdraví

V těchto chvílích patrně vůbec nepřemýšlíme nad tím, že polovina dospělých Čechů nemá svou optimální tělesnou hmotnost nebo že více než dvě třetiny dospělých Čechů trápí vyšší hladina cholesterolu v krvi. „I v průběhu svátků by se naše strava měla řídit zásadami správné životosprávy. Dobrým pomocníkem může být třeba potravinová pyramida. Ve stravě je vhodné omezovat zejména množství cukru a sladkostí, alkoholu, tuků, především těch nasycených a soli, zkrátka mít na paměti, že potraviny z vrcholu pyramidy by neměly převažovat“, upřesňuje Tamara Starnovská z FZV. Pro zvídavé – potravinou pyramidu najdete například na webových stránkách FZV.

Víme, jak si pochutnat zdravě

Nemusíte nyní lidově řečeno obrátit o sto osmdesát stupňů a preventivně začít držet dietu, ani si zakazovat milované pochutiny. Poradíme vám, jak se šikovně vyvarovat tradičním prohřeškům, a tak svůj organismus ušetřit nadměrného energetického příjmu, příliš velkého množství nasycených mastných kyselin, ale i soli či jednoduchých cukrů. A když k tomu přidáte trochu pohybu, budete se i po svátcích cítit skvěle!
 

  • Vybírejte si vhodnější „mlsky“ a nezobejte je často. Například slané chipsy nahraďte nesolenými oříšky. Proč? Snížíte příjem soli a tuků, organismus nezatížíte trávením špatných látek vznikajících při smažení. Navíc oříšky obsahují prospěšné omega 3 mastné kyseliny.
  • Místo živočišných raději používejte rostlinné oleje a tuky. Proč? Zvýšíte příjem nenasycených mastných kyselin a snížíte množství těch nasycených, snižuje se i spotřeba cholesterolu.
  • Místo salámů, buřtíků či paštik si raději dejte kvalitní šunku. Proč? Čím má více masa, tím méně nabídne tuku a všelijakých přídatných látek. Řekli byste, že když 100 g salámu vyměníte za 100 gramů šunky nejvyšší jakosti, tak sníte asi o 20 g nasycených mastných kyselin méně a zhruba poloviční množství soli?
  • Ke každému pokrmu si pochutnejte na zelenině, či ovoci. Proč? Snáze strávíte i „těžké“ pokrmy, zelenina a ovoce současně zvýší pocit nasycenosti, takže toh ve finále slupnete méně.
  • Jezte také mléčné výrobky, nejlépe polotučné a zakysané. Proč? Tučné, jako například smetana, obsahují mnoho živočišných tuků, jejichž konzumaci byste spíše měli omezovat. A když si dáte například dvacetiprocentní eidam místo čtyřicetiprocentního, sníte až o polovinu méně nasycených mastných kyselin.
  • Vánoční cukroví mlsejte s rozumem, ale už ho nedoplňujte dalšími sladkostmi. Proč? S bonbony, čokoládou či domácími buchtami přijímáte neskutečně mnoho cukru a tuku.


Připravila: Marcela
Foto: archiv redakce
17. 12. 2019
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků