zapomenuté heslo

Vánoční koření? Kouzelný badyán

Vánoční koření? Kouzelný badyán
Bavit se o koření jako o elegantním druhu se zdá být poněkud nadsazené, ale v případě badyánu nám jistě dáte za pravdu. Tohle hvězdicovité koření je velice zajímavé z pohledu tvaru, ale i chuti či působení na zdraví.

Badyán pochází z Asie, konkrétně pak z Vietnamu a Číny a i to jej do určité míry předurčuje k použití v kuchyni. My se však nejprve zaměřme na jeho léčivé účinky.

Na kašel i nervy

Badyán lze v určité podobě s úspěchem využívat například při potížích s trávením, žaludečních a střevních křečích, nadýmání či zácpě. Léčivé složky obsažené v přírodním badyánu se také využívaly při výrobě známého antivirotika. Našli byste ho rovněž v přípravcích proti kašli nebo těch, jež se doporučují na bolesti v krku. Ale současně pomáhá i při zcela jiných obtížích: až budete mít „nervy na pochodu“ a stres vás začne „válcovat“ vzpomeňte si právě na badyán, který dokáže člověka jemně uklidnit. Dále se výtažky z tohoto koření využívají i při revmatismu nebo tehdy, když chcete navodit dobrý spánek.

Všeho s mírou

Elegantní koření se však stejně dobře uplatní také v kuchyni a to nejen díky své pěkné „vizáži“. Chutí i vůní se blíží anýzu, proto se mu někdy také říká hvězdicový anýz. Podobně jako anýz obsahuje aromatické silice, díky nimž se může pochlubit vskutku originální chutí. Je sladký a současně i pálivý. Právě tato neobvyklá kombinace by vás měla vést k obezřetnosti – s množstvím badyánu, ať už umletým, roztlučerným v hmoždíři nebo nalámaným na drobné kousky, je třeba zacházet velice opatrně.

Kam s ním

Tradiční je používání badyánu při pečení perníků a perníčků, ale oživí i jiné, a nejen vánoční sladkosti, včetně známého jablečného závinu. Ochutit jím můžete i domácí kompoty a marmelády. Badyán dodá na zajímavé chuti rovněž mnoha pokrmům z ryb i zvěřiny, běžně se kombinuje s hovězím nebo kuřecím masem. A ač se to nezdá, stejně šikovně se uplatní i v polévkách z těchto mas. Mezi další netradiční spojení patří kombinace se zeleninou, zkuste to s poněkud nevýrazným pórkem a třeba nám dáte za pravdu, že ho aromatické koření dokáže povznést k netušeným chuťovým výšinám.

Tip pro chvíle pohody

Možná víte, že badyán se používá i při výrobě likérů, tak proč si ho nepřidat také do jiné formy oblíbeného alkoholu - svařeného vína? Anebo jím osvěžte čaje, které si právě v tomto ročním období tak často připravujete. Ostatně čaj s badyánem se hodí i po poněkud vydatném obědě, protože napomáhá uklidňovat zažívání.


Připravila: Marcela
Foto: iStock
9. 12. 2014



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

drak
DRAK - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Jana82
Osteoporoza
Dobrý den, lékařem mi byla zjištěna osteoporoza a bylo mi doporučeno, abych si koupila doplnky stravy s vitamínem K2 a...
Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook