Zelená lékárna

Jak nám prospějí hrušky: podporují imunitu i trávení

Sbírání lístečků

Plody tradičního ovoce nám osladí život, i když už léto dává vale a počasí se ochlazuje. Ovšem hrušky je dobré konzumovat nejen kvůli jejich lahodné chuti.

Podle webu ncbi.nlm.nih.gov je hruška přírodní diuretikum, které se zařazuje do jídelníčku i těm, kdo chtějí shodit nějaké to kilo navíc, a současně i tehdy, když si dopřáváte detoxikační kúry. Doporučuje se ale i při ledvinových potížích. Podporuje vylučování kyseliny močové, i proto byste na toto ovoce měli myslet, když vás trápí například dna.

Zásobárna prospěšných látek

Sladké ovoce je zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina pomáh změkčit stolici a nerozpustná pomáhá zvětšovat její objem a působí proti zácpě. Dostatek vlákniny přispívá k podpoře sřevního mikrobiomu. Obsah flavonidů pomáhá regulovat výkyvy obsahu cukrů v krvi a působí jako prevence diabetu. Slupka hrušek obsahuje antioxidační sloučeníny, které působí proti zánětům.

Hruška obsahuje řadu vitamínu, minerálů i stopových prvků. Kromě jiného jsou hrušky bohaté na draslík, který snižuje riziko vysokého krevního tlaku.  Z dalších složek jmenujme organické kyseliny. Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitu a vstřebávání železa a vitamin K působí na srážení krve. Hruška obsahuje takéměď, která působí s enzymy, které hrají roli při výrobě energie, metabolismu železa a dalších. Ze sacharidů u hrušky převládá fruktóza (což je důvod, proč se doporučují také diabetikům), současně však nabízí málo tuků, což je výhodné, ale i málo bílkovin. Pozitivní je i vysoký obsah vody či přítomnost tříslovin, které ulevují při potížích se žaludkem.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/, www.health.com/pears-7568397
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků