Zelená lékárna

Magnolie na úzkostné stavy

Sbírání lístečků

Magnólie neboli šácholany jsou jedněmi z nejkrásněji kvetoucích dřevin. Bílé a růžové květy jsou veliké a sladce voní. Proto se často používají jako součásti parfémů a kosmetických přípravků. Kromě vůně mají však květy a kůra těchto stromů i léčivé účinky.

Léčivé účinky magnolie

Podle webu webmd.com vnitřně používáme magnolii jako přírodní antibiotikum, při zvracení,při bronchitidě, kašli, proti průjmu a nadýmání, při úzkostech,na zlepšení nálady,proti horečce, proti revmatismu, na zlepšení paměti a činnosti mozku, k mírnému snížení krevního tlaku.

Zevně se s magnolií setkáme zejména v kosmetice.

Dávkování magnolie

Podle webu medicinenet.com magnolii obvykle používáme ve formě nálevu, prášku (většinou v tabletách) a jako tinktura. Podáváme obvykle 2x denně, dávku lze však i zvýšit. Magnolie se většinou nedoporučuje pro malé děti, těhotné a kojící ženy.

Kdy sklízet a jak uchovávat

Kůru magnolie sbíráme časně z jara, květy v dubnu až květnu. Sušíme opatrně ve stínu při teplotách do 40oC. Kůru můžeme následně drtit na prášek. Z květů lze také vyrobit magnoliový med (2-3 týdny nechat květní plátky ponořené v medu). Sušené drogy skladujeme v uzavřených nádobách mimo světlo.

Pro sušení sbíráme celou nezdřevnatělou nať. Pokud zamýšlíte další sklizeň, ponechte rostlině dostatečně dlouhý zbytek stonku, aby mohla znovu obrazit. Bazalka patří k velmi choulostivým rostlinám co se chladu týče – usychá už při nejslabších mrazících.

Sesbíranou nať můžeme sušit, zamrazit nebo naložit do oleje. K tomu použijeme olivový (nejlépe panenský) olej, který má dobrou viskozitu a chuťově s bazalkou ladí. Lze ji tak uchovat v lednici až půl roku, přičemž napěchované lístky nikde nesmí přesahovat hladinu oleje. Pro jistotu můžeme povrch oleje posypat trochou soli jako další ochranu před napadení plísní.

Pro zmražení nať opatrně opláchneme a necháme oschnout, poté otrháme lístky, nakrájíme a zamrazíme v sáčcích. Také můžeme k listům přimíchat trošku vody a ve formě na led vytvořit ledové bazalkové kostky, které se snadno používají při vaření.
Při sušení s bazalkou zacházíme opatrně, protože vonná silice z listů velmi snadno uniká. I tak sušením bazalka přichází o velkou část chuti a vůně. Sušíme ji ve stínu při teplotách do 35oC.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.webmd.com/vitamins-and-supplements/magnolia-uses-and-risks, www.medicinenet.com/what_is_magnolia_bark_good_for/article.htm, pestovani.in
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků